Petefészek elégtelenség 13 éves kortól

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

22 éves vagyok, 11-13 éves koromig menstruáltam rendszeresen, azóta egyáltalán nem. Bárkihez fordulok, azt a választ kapom, hogy nem gyógyítható, szedjem az ösztrogént, aztán ha gyereket szeretnék, majd más petesejtjét beültethetik. Korai petefészek kimerülésnek nem túlságosan korai? Lehetnek lelki okai, amiről fogalmam sincs sem nekem, sem a családnak, mert azon kívül, h sokat szorongok, nem ért trauma, ami ilyesmit okozhatott volna? Nem szeretném feladni, de eddig mindenhol falakba ütköztem egy-két vérvizsgálat után. (laparoszkopiám is volt, az sem mutatott semmi különöset)

köszönettel

egy hamarosan gyermekekre vágyó fiatal feleség

 

WEBBeteg Szakértő válasza korai ovárium kimerülés témában

Kedves Kérdező! Ha hormonvizsgálattal, esetleg petefészek-biopsziával igazolták a korai ovarium kimerülést, a már Ön által is leírtakhoz sokat hozzátenni nemigen lehet. Az ok nem lelki, ismereteink szerint immunológiai, genetikai, petefészekkárosodás, enzimdefektus lehet a háttérben, de az ok nem is mindig, derül ki (ún. idiopátiás) . A terhességre a legjobb esély valóban a petesejtadományozás, bár irodalmi adatok alapján az esetek kis százalékában (kb. 5%) spontán terhesség előfordul (Katz és mtsai, Comprehensive Gynecology, 5. kiadás, 2007). Csak erre nem biztos, hogy érdemes várni, mert ez viszonylag kis esély. Mindenesetre sok sikert kívánok a terhességhez!

Megválaszolva: 2010. június 10.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Menopauza - teherbeesés kockazata
Tisztelt Doktorno. Tavaly julius ota elmaradt a menstruaciom, mara kiderult a vizsgalatokbol, hogy a korai menopauza miatt sajnos. A marc. 1.-ei leleteim...
Barna ovulációs folyás antibiotikumtól
Gardasil-9 hpv elleni oltás / teherbe...
Multiplex myoma
Hashimoto és Betadine
NA HPV pozitivitás