valóban rákmegelőző állapot-e, és gyógyíthatóe a krausosis vulvai?

Tisztelt Doktornő! Az ambuláns lapon latinul, kézzel írt szöveget másolom ide! Elnézést, ha valamit rosszúl írok:sclerosus atroplicaus el albus! /átmehet krausosis vulvai-ba/. A háziorvosom nagyon megijesztett, mivel 13 éve már mellrákkal operáltak! Ez a bőrelváltozás ott keletkezett, ahol előtte vitiligós foltjaim voltak: a genitáliákon, a két csípőmön, a köldökömnél, és a gerinc alsó részén. A gerincnél kis göbökkel, amik nem viszkettek és nem fájtak, ezért nem is vettem rögtön észre. A többi helyen erős viszketéssel hívta fel a figyelmet. A bőrgyógyász advantant és xizalt rendelt. Amióta kenegetem, húzódik vissza, csak néha viszket. Azt szeretném tudni, hogy milyenek az esélyeim, gyógyítható-e? Várom válaszát, Köszönettel

Dr. Farkas Ágnes válasza szeméremtest témában

Kedves Hölgyem!

Az elváltozásnak semmi köze a mellrákhoz, nem kell ettől tartania!

Az egyik dolog, hogy a kraurosis vulvae a nemi szerven, és közvetlen környékén jelenik meg, általában a menopausa idején, valószínűleg a hormonális változások miatt kialakuló sorvadás része. Sokszor viszket, szárazság miatt is okozhat panaszt, illetve maga a sorvadás is lehet panaszos.

Ettől független lehet a köldök és gerinc körül jelentkező elváltozás, így azt a bőrgyógyász kezeli ennek megfelelően. A szeméremtestet azért inkább mutassa meg nőgyógyásznak is, mert a kraurosis vulvae egy "ártalmatlan" jelenség, de kellemetlen panaszokkal jár, viszont néha nem egyértelműen különíthető el egyéb folyamatoktól, bőrjelenségektől. Így jobb, ha egy nőgyógyász is követi a szeméremtesten jelen lévő elváltozást, de nincs oka aggodalomra.

 

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. november 03., 21:23; Megválaszolva: 2009. november 03., 21:23
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fájdalmas csomó
T. Doktor Úr, Kb 1 évben egyszer vagy 2x előfordul olyan, hogy a kisajak és nagyajak közötti területen, középen tehát nem a hüvely bemenetnél...
Segítsen kérem
12 éves lány vagyok. a nemi szervemből hátúl ki áll valami és egy púp szerű valami van rajta. anyukámnak sem merek róla beszélni.de ha megyek akkor...
Síkosító vagy fertőzés?
Jó estét kívánok! Szexuális együttlét alatt jelentkezik az égető érzés a hüvelyemben és a bemenet környékén, olyan mintha kidörzsölődne...
Szeméremajkon lévő pattanás szerű...
Üdv! Tudom hogy már szőrtüszőgyulladással kapcsolatosan tettek fel kérdést, de az én problémám eltérőbb.Sokszor találkoztam már...
Hogyan gyógyítható II.
Tisztelt Dr. Farkas Ágnes! Válaszát megkaptam, melyet ezúton is köszönök. A mintavételem eredménye szerencsére teljesen negatív lett! Mivel ez...