• Miért rövidül a menzeszem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Nő / Dr. Úr! A szabályos 28 napos ciklusaim pár éve 23-26 naposak. A 26 napot csak akkor bírja ki, a menzeszem ha kalciumot szedek. Márciusi vérvételeim: 18. naptól kevés barna foltok is voltak. A hőgörbém szerint a 15-17. napon van a p.érésem. Csak 2 napig tartott a menzeszem! (3-4 éve még 4-6 napig tartó erős vérzésem volt.) 2009. 03. 06. (ciklus 2 napján) TSH 1, 93 uIU/ml 0, 40 – 4, 0 Tesztoszteron 59, 0 ng/dl 9, 0–109, 0 Progeszteron 0, 30 ng/ml 0, 48–4, 0 Prolactin 8, 78 ng/ml 0, 33 – 27, 33 FSH 5, 9 U/l 1, 0–153, 0 LH 2, 1 mU/mL 0, 9 – 74, 2 Estradiol 52, 0 pg/ml 12, 0 – 237, 0 FSH/LH hányados: 2, 82 2009. 03. 23. (ciklus 19. napján) Progeszteron 72, 3 nmol/l (foll 0, 60 – 4, 7 ov 2, 4 – 9, 4 lut 5, 3 – 86, 0 postm 0, 3 – 2, 5 Prolactin 265, 2 mIU/l 102, 0–496, 0 2009. 03. 25. (ciklus 21. napján) Progeszteron 12, 00 ng/ml 0, 48–24, 0 2009. 03. 27. (ciklus 23. napján) fT4 15, 18 pmol/l 12, 0 – 22, 0 Progeszteron 3, 8 nmol/l (foll 0, 6 – 4, 7 ov 2, 4 – 9, 4 lut 5, 3 – 86, 0 postm 0, 3 – 2, 5 Prolactin 152, 3 mIU/l 102, 0 –496, 0 2009. 03. 28-án a ciklusom 24. napján megjött a menzeszem. Most is csak 2 napig tartott a menzeszem! (3-4 éve még 4-6 napig tartó erős vérzésem volt.) Több sikertelen lombikom volt már. Jelenleg L-thiroxint szedek, mert a TSH-m 4, 0 volt. Miért rövidül a menzeszem és mi lehet az oka, hogy nem tudok teherbe esni? A p.vezetőimet orvosi javaslatra eltávolították, így csak a lombik jöhet szóba, de vajon miért kell kudarcok sorozatát átélnem? Segítségüket előre is köszönöm: Alexa

        WEBBeteg szakértő válasza a mentruáció témában

        Kedves Alexa!

        Az Ön által részletezett hormoneredmények a ciklus különböző szakaszaiban élettani ciklust, jól funkcionáló petefészket és ovulációt igazolnak. Ennek fényében a lerövidült ciklust és kisebb mennyiségű menstruációs vérzést szintén normálisnak kell elfogadnunk. Egyébként a ciklus hosszát akkor tartjuk normálisnak, ha az 21 és 35 nap között van. A nők ciklushossza és a menses mennyisége a különböző életszakaszokban adott egyénnél is változhatnak.
        A fogantatás akadálya gyakran lehet a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, így ennek kezelése mindenképpen indokolt. Amennyiben sikerül a vérben keringő pajzsmirigy hormonszinteket gyógyszeresen normalizálni (gyakran dózismódosításra szükség lehet), úgy ez nem lehet akadálya a teherbeesésnek.
        A sikertelen lombik kezelések okát nem tudom, hiszen ehhez ismerni kellene az adott ciklusok részletes eredményeit!

        Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:32:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 11:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: