• Miért rövidül a menzeszem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Nő / Dr. Úr! A szabályos 28 napos ciklusaim pár éve 23-26 naposak. A 26 napot csak akkor bírja ki, a menzeszem ha kalciumot szedek. Márciusi vérvételeim: 18. naptól kevés barna foltok is voltak. A hőgörbém szerint a 15-17. napon van a p.érésem. Csak 2 napig tartott a menzeszem! (3-4 éve még 4-6 napig tartó erős vérzésem volt.) 2009. 03. 06. (ciklus 2 napján) TSH 1, 93 uIU/ml 0, 40 – 4, 0 Tesztoszteron 59, 0 ng/dl 9, 0–109, 0 Progeszteron 0, 30 ng/ml 0, 48–4, 0 Prolactin 8, 78 ng/ml 0, 33 – 27, 33 FSH 5, 9 U/l 1, 0–153, 0 LH 2, 1 mU/mL 0, 9 – 74, 2 Estradiol 52, 0 pg/ml 12, 0 – 237, 0 FSH/LH hányados: 2, 82 2009. 03. 23. (ciklus 19. napján) Progeszteron 72, 3 nmol/l (foll 0, 60 – 4, 7 ov 2, 4 – 9, 4 lut 5, 3 – 86, 0 postm 0, 3 – 2, 5 Prolactin 265, 2 mIU/l 102, 0–496, 0 2009. 03. 25. (ciklus 21. napján) Progeszteron 12, 00 ng/ml 0, 48–24, 0 2009. 03. 27. (ciklus 23. napján) fT4 15, 18 pmol/l 12, 0 – 22, 0 Progeszteron 3, 8 nmol/l (foll 0, 6 – 4, 7 ov 2, 4 – 9, 4 lut 5, 3 – 86, 0 postm 0, 3 – 2, 5 Prolactin 152, 3 mIU/l 102, 0 –496, 0 2009. 03. 28-án a ciklusom 24. napján megjött a menzeszem. Most is csak 2 napig tartott a menzeszem! (3-4 éve még 4-6 napig tartó erős vérzésem volt.) Több sikertelen lombikom volt már. Jelenleg L-thiroxint szedek, mert a TSH-m 4, 0 volt. Miért rövidül a menzeszem és mi lehet az oka, hogy nem tudok teherbe esni? A p.vezetőimet orvosi javaslatra eltávolították, így csak a lombik jöhet szóba, de vajon miért kell kudarcok sorozatát átélnem? Segítségüket előre is köszönöm: Alexa

        WEBBeteg szakértő válasza a mentruáció témában

        Kedves Alexa!

        Az Ön által részletezett hormoneredmények a ciklus különböző szakaszaiban élettani ciklust, jól funkcionáló petefészket és ovulációt igazolnak. Ennek fényében a lerövidült ciklust és kisebb mennyiségű menstruációs vérzést szintén normálisnak kell elfogadnunk. Egyébként a ciklus hosszát akkor tartjuk normálisnak, ha az 21 és 35 nap között van. A nők ciklushossza és a menses mennyisége a különböző életszakaszokban adott egyénnél is változhatnak.
        A fogantatás akadálya gyakran lehet a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, így ennek kezelése mindenképpen indokolt. Amennyiben sikerül a vérben keringő pajzsmirigy hormonszinteket gyógyszeresen normalizálni (gyakran dózismódosításra szükség lehet), úgy ez nem lehet akadálya a teherbeesésnek.
        A sikertelen lombik kezelések okát nem tudom, hiszen ehhez ismerni kellene az adott ciklusok részletes eredményeit!

        Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:32:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 11:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor úr! Az iránt érdeklődnék, hogy menstruáció alatt mennyire normális a gyakoribb vizelés? És ha az, mennyi tekinthető normálisnak? Nálam általában a menstruáció első napján vagy a vérzés előtti napon, illetve a közepe...
        Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali hasfájás (szinte állandó), ( néha szúró, éles közép tájékon köldök alatt) - pontos mestruáció de élénk piros,alvadt vér darabokkal, égő viszkető érzés - méhnyálkahártya megnagyobbodás mestruáció...
        Tisztelt Doktor Úr!A kèrdèsem a következő lenne. Január 5-èn kellett volna megjönnie a menzeszemnek,sajnos nem ez törtènt,ès pozitív lett a teszteredmènyem. Vèdekeztünk,nem terveztük a babát,mert van egy általam 99%ban örökölhető...
        Borotválkoztam, majd észrevettem másnap egy borsó méretű dudort a hüvelyen belül, bartholin ciszta lehet vagy szőrtüszőgyulladás? fürdés után kicsit összemegy, nap közbe enyhén fáj.
        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, ehónap 21.-ére van orvoshoz időpontom, de addig is szeretnék segìtséget kérni. Novemberi vizsgálat után, felmerült a pcos gyanú, azóta a menstruációim 4-5-6 nap helyet mindössze 2-3-ig tartottak. Ehhez most...
        Tisztelt Doktot Úr! Az elmúlt 3 évben sajnos nem lett tökéletes cytológia eredményem. Indult P2 vegyes baktérium, utána p3 kórós neoplasticus hám, metaplasia, cervicitis AGC-NOS , erre klion kúpt kaptam. Tenyésztéses vizsgálat negatív...
        Tisztelt Doktorúr/ Doktarnő! Második gyermekem születése (SC) után a hat hetes kontrollon vett cytologiai kenet eredménye negativ lett, de a Reaktiv és reparativ jelek pont alatt gyulladást jeleztek reaktiv hámelváltozással illetve oesztrogen...
        Tisztelt Doktor úr! 27 éves nő vagyok, 15 hónappal ezelőtt voltam szűrésen (Medserv+), aminek az eredménye negatív lett, februárban mentem volna újra. A problémám a következő: december 14-én kellett volna megjonnie a menstruációmnak, de...
        Tisztelt Doktor Úr!Én 42 éves vagyok és 13 hetes terhes .most derült ki hogy van több kifele nővő myomám.Az egyik 9szer 9 cm a ami cervix fölött a hátso falban helyezkedik el.A többi 1,5-2 cm-es myoma gömb,a fundusban subserosusban egy 72 mm-es...
        6 napja késik a menstruációm. Előző ciklusom alatt elkaptam valamilyen fertőzést, mely lázzal és mandula gyulladással járt. Ez után egy héttel megint megjött a menstruációm teljesen váratlanul, két napig ugyan azt tapasztaltam mint normál...