• Mammográfiás lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2005-ben és 2007-ben voltam mammográfiás szűrésen. Mindkét leletemen volt két dolog, amit szeretnék tudni: 1. Mastopathiás emlők. 2. A jobb axillában babnyi (ill. 15 mm átmérőjű) nyirokcsomó. Szeretném tudni, hogy ez mit jelent? A legfrissebb leletemen ugyanezekkel kapcsolatban az alábbi dolgokat látom: 1. Zsíros involutio. 2. Az axillákban nyirokcsomók nem ábrázolódnak. Második kérdésem: ez ismét mit jelent? "Elmúltak"? Ha igen, mitől? "Csak úgy" elmúlhat ilyen tünet, ami négy évig fennállt?

        WEBBeteg szakértő válasza a mammográfia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nem tudom, hány éves, mert nem írja. Az életkorral t.i. az emlők mirigyes állomány / zsíros állomány aránya megváltozik: a zsír kezd inkább dominálni, ezért mondjuk, hogy "zsíros involució". Ez az életkorral jár, rendszeres vizsgálatok esetén előbb-utóbb megjelenik, sohasem fordított sorrendben.
        A mastopathia gyüjtőfogalom, kissé kifejezettebb mirigyállományt jelent, semmi rosszindulatúság.
        A nyirokcsomó nyirokcsomót jelent. Volt ott egy 15 mm-es a jobb hónaljban (nem lehetett kóros szerkezetű, mert akkor erre figyelmeztettek volna a leletben). Most nincs ott, vagy nem látszik. Eltűnt, hál' Istennek. Van ilyen. Remélem, nem hiányolja?

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-28 09:25:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: