• Kórszövettan

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Méhszájseb műtétem volt, a kórszövettani eredmény a következőket írta, amit sajnos nem sikerült még az orvosommal rendesen megbeszélni, amikor a csövet illetve a 8 db varratot kiszedte. Rendszeresen (most 3 hónap múlva kell mennem cytológiára.) Makroszkópos leírás, indítás: 1./ Főttborsónyi nyákos véralvadékos kaparék. J.:vese 2./1 gr sulyu véralvadékos törmelékes anyag. J.: tüdő. 3./32x24mm-es ovális alakban kimetszett portio részlet. A külső méhszáj nyilás szabálytalan kesekeny harántrés alaku, körülötte a felszini hám szürkés-vörhenyes, finoman egyenetlen, nyákos véralvadékkal fedett. A kimetszés legnagyobb mélysége 6-7 mm. I.: 8 bl-ban az egész. Szövettani leírás: ad 1-2./ Endocervicitis chronica lev. grad. Stadium proliferationis mucosae corporis uteri sine malignitate. ad 3./ A portio részletek széli területében kiszélesedett többrétegű laphám szigetek és ezen belül széles világos udvarral övzett megnyult sejtmagok. A továbbiakban a laphám helyét lobos, részben papillarisalt cervicalis nyálkahártya foglalja el. A kötőszövetben tágult capillarisok és intenzíven idült kereksejtes beszűrődés. A cervicalis mirigyek egy részében laphám irányu átalakulás jelei, egy-egy látótérben enyhe mérvű sejt- és magvariatioval. Dg.: Leuko-hyperparakeratosis et koilocytosis epithelii portionis uteri.Ecto- et endocervicitis chonica. Pseudoerosio glandularis et partim papillaris inflammata chronica partim cum epidermisatione. Dysplasia focalis lev.grad. epithelii portionis uteri. Az enyhe mérvű lobos karakterű hámatypia ép szövetrészekkel határoltan eltávolításra került. HPV-infectio gyanuja. Rendszeres cytológiai kontroll javasolt! Lelet státusza: informatív 1/2 Pathológiai dg.: A méhnyak gyulladásos betegsége Enyhe cervicalis dysplasia Kérem magyarázza el mit jelent ez a szövettani eredmény!? Tavaly is voltam cytológiai vizsgálaton, akkar P2-es lettem, most hámrendelleneséggel jött vissza az eredményem. HPV-t tudtommal nem vizsgáltak. Mit jelent a 8 bl-ban az egész? A vírus benne van most is a szervezetemben? Nem lett volna jobb kivenni a méhemet? 39 éves vagyok, van két nagy fiam, 19 és 14 évesek!!!!!!! Kellene HPV-t tipizálni? Azt,hogy kell? Köszönöm, ha válaszol!!!!!!! Sok-sok kérdés van bennem, amire remélem választ kaphatok??!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a kórszövettan témában

        Kedves 39 éves!

        Én az ilyen méhszájsebeket konzervatív módon szoktam kezelni, még emiatt senkinek sem csináltam műtétet. De amit leírt gyakorlatilag megfelelt a méhszájsebnek, vagyis a méhszájseb egy krónikus gyulladást tart fenn a méhszájon és ez volt magának is. Most HPV fertőzés gyanúja is. A HPV egy vírus, amit lehet tipizálni, ha akarja, viszont azt nem támogatja a TB, így magának kell kifizetni. Kb 6000Ft-ba kerül.

        A méhét bitztosan nem kell kivenni. De szerintem nem kell megijedenie, mivel a HPV nemcsak magának, hanem a párjának is ott van, ha ott van. Tehát hiába veszik ki a méhét, a párjának a micsodáját mégsem lehet tőből...szóval nem kell izgulni emiatt. A lakosság 10% fertőzött HPV-vel és az esetek nagy részében jóindulatú a vírus. 
           
         
         Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-19 23:45:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: