"Posterior fourchette" szakadás a hüvelybemenetnél

Tisztelt Szakértő! Közel 2 éve genitális herpeszt diagnosztizáltak nálam. A herpesz időnként megjelenik, minimális viszketés és kellemetlenség jellemző ekkor, még hólyag sem mindig alakul ki. Ugyanakkor másik problémám -, amit kizárólag a HSV megjelenése óta tapasztalok -, hogy intim együttlétet követően a hüvely bejáratnál, majdnem a gát résznél egy vágásszerű seb vagy szakadás jelentkezik, ami kb. 2-3 nap alatt meggyógyul (hámosító krémmel kenem). A seb nem viszket, nem is érezhető, csak érzékeny a terület ha pl. tisztálkodásánál hozzáérek vagy leülök egy keményebb székre. Jártam nőgyógyásznál, illetve bőr- és nemigyógyásznál is a problémával, de mindkét szakvélemény cáfolta, hogy a HSV-hez lenne köze. A herpesz problémát megelőzően viszont nem volt ilyen jellegű problémám, és csak a nemi életet követően tapasztalom ezt a tüntet, más helyzetben nem jött elő. Angol nyelvű fórumokon nagyon sok hasonló tünetről számoltak be és külföldi orvosi leírások "posterior fourchette tears"ként hivatkoznak az enyémhez hasonló állapotra, valamint arról is találtam leírást, hogy a herpesz következtében a hüvely bőre károsulhat, mivel a vírus hatással volt/van a vaginánál található idegekre. A külföldi szakvélemények a hormonszintek változásával is összefüggésbe hozták a bőr károsodását, fogamzásgátlót viszont soha nem szedtem és még nem szültem. Lehetőségként még a túl feszes hüvelyizmot is jelezték, mint probléma. Kérem szíves véleményét az esetről, illetve tanácsot azzal kapcsolatban, hogy milyen szakorvoshoz fordulhatnék a problémámmal. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Kiss György válasza Posterior fourchette szakadás a hüvelybemenetnél témában

Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm levelét. Tapasztalatom szerint sokkal gyakrabban fordul elő az elváltozás mint gondolnánk- az Őn által emlitett bőséges irodalom is ezt bizonyitja- megjegyzendő: , Amiről sokat beszélünk, keveset tudunk.- röviden: inkább a produktiv korban levő, rendszeres sexuális életet élő pácienseknél láttam előfordulni-igy a hormonális okot nem tartanám fő tényzőnek a kialakulásában, viszont azt, hogy a hüvelybemenet a testünket boritó többrétegü elszarusodó laphám és a hüvelyt boritó többrétegü el nem szarusodó laphám határát képezi- érzékeny terület, mely terhelésre /aktus/ v. a sexuális szokások megváltozása miatti egyébb fizikális behatásoknak van kitéve könnyen elvékonyodhat, berepedhet. Magam részéról a mindenkori és főleg rendszeres lokális hydratáló krém használatát és a sexuális pozició helyes megválasztását ajánlanám, mely több esetben is eredményhez vezetett. Üdvözlettel: dr. Kiss. PS: a virust szándékosan hagytam el, mert -bár minden összefügg mindennel-- korrekt magyarázat még nem áll rendelkezésünkre.

Megválaszolva: 2023. november 05.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Barna ovulációs folyás antibiotikumtól
Gardasil-9 hpv elleni oltás / teherbe...
Multiplex myoma
Hashimoto és Betadine
NA HPV pozitivitás
LSIL eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati rákszűrésem eredménye kóros hámelváltozást mutatott, LSIL (enyhe). A rákszűréssel egyidejűleg kértem a HPV vizsgálatot,...