Folyadék alapú cytologiai lelet

Kedves Dr.Úr! Éves nőgyógyászati vizsgálatra mentem el. Hüvelyi ultrahang vizsgálat negatív lett. Viszont a folyadék alapú cytologia leletem P2.A kenet általános mínősítése negatív, viszont reaktív sejtelváltozásnál gyulladás van feltüntetve és laphám metaplasia. Csatolom Dr.Úrnak a leletet. 39 Éves vagyok,soha nem volt P2. Mindig P1.es.Magán nőgyógyászati vizsgálatra mentem. Vissza kell most mennem? Semmi panaszom nincs,annyi, hogy kisbabát szeretnénk és így nem védekeztünk a férjemmel, utána volt bő folyásom, ami probiotikumos kúp használata után megszűnt? Már van 2 gyermekünk, spontán, természetes úton születtek. Most még 2 hónapja próbálkozunk a 3.ik kisbabával eddig sikertelenül. Lehet a P2 cytologia miatt sem sikerül? Gondolom újra el kell mennem és Kórokozókra, hpv stb kenetet venni? Nagyon aggódom . Köszönöm szépen.

Dr. Pétervári László válasza témában

A méhnyakrákot megelőző állapotot az úgynevezett PAP-teszt segítségével szűrik. Ehhez a méhnyak felszínéről vesznek kenetet, majd annak sejtjeit vizsgálják mikroszkóppal. A citológia eredményét 1-től 5-ig tartó skálán adják meg. A P0 értékelhetetlen kenetet jelent, ami adódhat abból, hogy a, minta véres volt, nem sikerült jól a kenetvétel, vagy éppen a kiértékeléskor festették túl. Ilyenkor a szűrést ismételni kell. A P1 azt jelenti, hogy citológus kizárólag normál hámsejteket talált a kenetben. Rendben van a P2 érték is, ami azt jelenti, hogy a normál hámsejtek mellett fehérvérsejteket mutattak csak ki. A legtöbb szexuálisan aktív nőnél ilyen az eredmény. Teendő gyulladás ellenes kezelés . Aggodalomra egyébként nincs ok.

Megválaszolva: 2023. február 03.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Mitrális insufficientia
Merckformin XR okozta állandósult...
Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
PPI okozta b vitamin hiány
Tisztelt Doktor Úr! Hozzávetőlegesen 2 éve szedek savlekötő tablettákat (esomeprazol) melyeket reflux kezelésére írtak fel nekem. Mostanában erős fizikai és...
Hormon vizsgálat
Tisztelt Doktorúr! A ciklusom 5.napján végzett vérvizsgálatom eredményem az alábbi lett: Albumin 45,1 g/l FSH 4,79 IU/l LH 7,99 IU/l Prolaktin 345,31 mIU/l...
Közepesen vérbő gége nyálkahártya