Fogamzásgátló Leiden-mutációval?

Kedves Doktornő! Tinédzser korom óta van problémám a bőrömmel, és a nem kívánt szőrnövekedéssel. A bőröm zsíros, sokszor pattanásos még mindig, mint egy kamasznak, pedig a húszas éveimben járok. Az arcomon egyre több erős, fekete szörszál kezdett megjelenni, az államon és a szám felett, bár egy-két szál már a nyakamon is megtalálható. Voltam nőgyógyásznál, elküldött labor vizsgálatra, ahol kiderült hogy az ösztrogén szintem alacsonyabb a kelleténél, ez okozza a panaszokat. Tesztroszteron szintem normális volt, bár így magasabb az ösztrogénnél. Sajnos nem írt fel fogamzásgátlót, mivel heterozigóta Leiden-mutációm van, és azt mondta nem fogja vállalni a felelősséget, ha mélyvénás trombózis alakul ki nálam. Azt tanácsolta oldjam meg esztétikailag. Ezek a panaszok pedig egyre erősebbek, és nagyon zavaróak. Több nögyógyásznál is jártam, sajnos senki sem mer kockáztatni. A kérdésem az volna, hogy van e esetleg más módszere annak hogy ezt a gondot meg lehessen oldani, ami nem esztétikai? Esetleg nem szedhetnék fogamzásgátlót vérhígító mellett? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Farkas Ágnes válasza fogamzásgáló tabletta témában

Kedves Hölgyem!

A fokozott trombózisra való hajlam egyértelmű, és bármilyen hormontartalmú készítmény tovább növeli azt. Belgyógyászati, Haemostasis szakrendelésen engedélyezhetik a fogamzásgátló szedését, de nem biztos, hogy a szőrzet növekedésére megfelelően hatnak azok a hatóanyagok, amiket fel lehet fogamzásgátlónak írni Leiden-heterozigóta esetben. Az IPL szőrtelenítés a legjobb megoldás, amennyiben Ön alkalmas a kezelésre, ezen gondolkozzon el azért.

Ami fontos, hogy legyen tudatos, hogy mit kockáztat, ha mégis felírja egy orvos a fogamzásgátlót. Nemcsak mélyvénás trombózis alakulhat ki, de ez leszakadhat, és akár tüdőembólia is kialakulhat, ami az életébe is kerülhet. Senki sem fogja Önnek úgy felírni a gyógyszert, hogy vállalja a felelősséget. Saját döntése alapján lehet, hogy megkapja, de nem biztos, hogy ez a legjobb döntés, amit meghozhat. Gondolkozzon meg ezen kicsit, hogy biztos legyen, mit szeretne.

A másik kérdésére a válasz: a "vérhígítók" szintén receptköteles készítmények. Nem gyógyszermellékhatás megelőzésére valóak, hanem betegségek kezelésére, vagy megelőzésére. Ezen felül ezeknek a gyógyszereknek is lehet számtalan mellékhatása.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. szeptember 18., 21:10; Megválaszolva: 2022. október 16., 23:48
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hüvelyi baktérium
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám a következő: Megfázás miatt antibiotikumot szedtem, ezután megjelent a hüvelygomba életemben először, ezt...
Irritált hüvely bemenet
Nőgyógyászati probléma
Változókori hormonpótlás...
Rendellenes vérzés 2.
Tisztelt Doktornő! Bemásolom az előzményt, mellyel kapcsolatban lenne további kérdésem. A kérdésem volt: "2019 decembere óta nem menstruálok....