Alkalmi kis adag béta-blokkoló/terhesség

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét kérni abban, hogy alkalmanként egy negyed vagy fél szem propranolol (Humapronol 40 mg -ből) beszedése megengedehető -e várandósság alatt? A problémám a következő: a szív és vérnyomás problémám nincs, utóbbi is inkább alacsonyabb, viszont van egy olyan gondom, hogy alkalmanként pánikrohamokkal küzdök: éjszakánként ritkán, vagy, ami inkább és nagyon zavar, hogy orvosi vizsgálat előtt (nagyon erős fehérköpeny szindróma, ami még egész gyerekkora nyúlik vissza, így pszichoterápiával úgy gondolom sajnos ezt rengetek idő lenne "eltüntetni", ha egyáltalán valaha is el lehetne). Mivel a hétköznapokban nem jellemző már a pánik/szorongás, a korábban erre szedett (Scippa 10 mg) antidepresszánst szeretném elhagyni babatervezés miatt. Viszont sajnos nagyon valószínű, hogy alkami rohamok, főleg számomra extrém stresszes helyzetben - elő fognak fordulni. Ez esetben, csak a rohamok alatt vagy azt megelőzőleg bevehető egy negyed vagy maximum fél szem propranolol/vagy ha ez nem, más fajta béta blokkoló a terhesség alatt? Azért írtom a Humapronolt, mert az antidepresszáns mellett a ritkán még előforduló pánikrohamokra ebből vettem be egy fél szemet (20 mg) (nálam a nagyon szapora pulzusban nyilvánul elsősorban meg a rosszullét), és remekül bevált, nagyon gyorsan "rendbe tesz", sőt ha tipikus/nagyon szorongásos helyzet előtt vettem be, a szorongást is kioltotta. Gondot okozhatok akkor is a babának, ha csak alkalmanként ilyen kis mennyiséget (ez alatt azt értem, havonta egyszer fél szemet) szedek belőle? Köszönöm válaszát!

Dr. Kiss György válasza Alkalmi kis adag béta blokkoló/terheség témában

Tisztelt Hölgyem ! A várandósság alatti gyógyszerek szedését mindenkor a terhesgondozást végző szülész nőgyógyász szakorvosra biznám / feladata, sőt egyben felelőssége is a Kollegának, hogy a kismama állapotának legjobban megfelelő gyógyszereket alkalmazza magzati károsodás nélkül/ és, amennyiben szükséges kardiológus vagy pszichiáter bevonásával véleményük alapján döntsön. Talán nem veszi rosssz néven / kérdését értékelem és helyesnek tartom és nem háritani akarom a választ/, de a fentiekből talán érthető, hogy a döntés felelősségét az orvosi hivatásban mindennél előbbre tartom és nincs jogomban egy levélen keresztül adott véleménnyel beavatkozni . Röviden: valószinü nem kell magzati károsodástól tartania az Ön által leirtak alapján, viszont kezelőorvosa véleményét mindenképpen kérje ki. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. szeptember 10.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Nőgyógyászati probléma, nem szűnő...
Citologiai eredmény HPV?
Tisztelt Doktor Úr! 2022. Augusztusban volt egy conisatio műtétem HSIL CIN2 miatt. HPV típizálas is történt 16-os eredménnyel. Az első évben 3 havonta mentem...
Endometriózis és sokízületi gyulladás...
Tisztelt Dr. Kiss György! Nálam mr vizsgálat alapján endometriózist álapítottak meg. Kérdezni szeretném, hogy az endometriózis okozhat-e sok izületi...
Genitalis herpesz
Udvozlom Doktor Ur 2 eve diagnosztizaltak nalam genitalis herpeszt, tuneteim alapjan. Kenet vetel volt, vervetel nem tortent. Elso evben tobbszor volt...
Citológiai lelet reaktív hámelváltozás
Tisztelt Doktorúr! Citológiai eredményem a következő: Rákszűrés negatív Gyulladás, reaktív hámelváltozással Javaslat: ismétlés szükség szerint. Panaszom...
Sárga intim folyás
Tisztelt Doktor Úr! Stabil párkapcsolatban élek. A párom is és én is rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra. Páromnak vannak intim területen szemölcsei, én...