Várandósság alatt csak alkalmi béta blokkoló szedése

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét kérni abban, hogy alkalmanként egy negyed vagy fél szem propranolol (Humapronol 40 mg -ből) beszedése megengedehető -e várandósság alatt? A problémám a következő: a szív és vérnyomás problémám nincs, utóbbi is inkább alacsonyabb, viszont van egy olyan gondom, hogy alkalmanként pánikrohamokkal küzdök: éjszakánként ritkán, vagy ami inkább és nagyon zavar, hogy orvosi vizsgálat előtt (nagyon erős fehérköpeny szindróma, ami még egész gyerekkora nyúlik vissza, így pszichoterápiával úgy gondolom sajnos ezt rengetek idő lenne "eltüntetni", ha egyáltalán valaha is el lehetne) . Mivel a hétköznapokban nem jellemző már a pánik/szorongás, a korábban erre szedett (Scippa 10 mg) antidepresszánst szeretném elhagyni babatervezés miatt. Viszont sajnos nagyon valószínű, hogy alkami rohamok, főleg számomra extrém stresszes helyzetben - elő fognak fordulni. Ez esetben, csak a rohamok alatt vagy azt megelőzőleg bevehető egy negyed vagy maximum fél szem propranolol/vagy ha ez nem, más fajta béta blokkoló a terhesség alatt? Azért írtom a Humapronolt, mert az antidepresszáns mellett a ritkán még előforduló pánikrohamokra ebből vettem be egy fél szemet (20 mg) (nálam a nagyon szapora pulzusban nyilvánul elsősorban meg a rosszullét) , és remekül bevált, nagyon gyorsan "rendbe tesz", sőt ha tipikus/nagyon szorongásos helyzet előtt vettem be, a szorongást is kioltotta. Gondot okozhatok akkor is a babának, ha csak alkalmanként ilyen kis mennyiséget (ez alatt azt értem, havonta egyszer fél szemet) szedek belőle? Köszönöm válaszát: Sára

Dr. Tekse István válasza betaloc témában

Kedves Kérdező!

Biztos nem okozna gondot az alkalmankénti használat, de a gyógyszer használatot belgyógyász kollégával meg kellene beszélni.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

Meddőségi és endoszkópos specialista, nőgyógyász-endokrinológus

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2022. augusztus 30., 09:47; Megválaszolva: 2022. október 06., 14:58
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Irritált hüvely bemenet
Nőgyógyászati probléma
Változókori hormonpótlás...
Rendellenes vérzés 2.
Tisztelt Doktornő! Bemásolom az előzményt, mellyel kapcsolatban lenne további kérdésem. A kérdésem volt: "2019 decembere óta nem menstruálok....
Erős menstruáció
Kedves Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, egy 8 éves gyermek édesanyja. A terhességem, a szülés teljesen problémamentesen zajlott, eddig semmilyen...