Daganatos vagyok?!

Előzmény: 8 éve, hogy a menstruációm elmaradt, évente kontrollra jártam. Ez év januárjában nem nagy mennyiségű, de vérzés jelentkezett. Nőgyógyászomat felkeresve uh eredményem: Uterus: 69X35 Nyálkahártya: 7.8 mm Környezet eltérés nélkül Douglasban folyadék nincs Kóros erezettség nem látható Szabad hasűri folyadék nem látható Ennek fényében küret vételre került sor, melynek eredménye a következő: Részben metaplasticus típusos többrétegű, el nem szarusodó laphám fragmentumok mellett vérrel keveredve nagymértékben fragmemtálódott, részben összecsapozódott endometrialis jellegű mirigyhám törmelék, illetve mirigy fragmentumok azonosíthatók. Egyértelmű atypia nem látható, osztódás nem észlelhető. A sejtmagok realtíve monomorhak, hyperchrom festődések. Immunhisztokémiailag AE1/3 és Vimentin coexpressio mellett diffúz oestrogen magpozitivitás észlelhető. CEA, WT1, p53 reakciókkal negatív eredményt kaptunk. P16al focalisan nem patognomikus jellegű expressios mintázat megfigyelhető. A viszonylag nagy mennyiségű felszínes endometrialis jellegű mirigyhám törmelék alapján felmerülhet esetleg endometrialis daganat, mirigyhám daganat lehetősége, de a felszínes részletek alapján az egyértelműen nem igazolható. Ennek megítélésére ismételt mintavételt javaslok. Mire számíthatok a továbbiakban (vizsgálatok, műtét, stb.) Köszönettel

Dr. Farkas Ágnes válasza vastag méhnyálkahártya témában

Kedves Hölgyem!

Az eredménye sehol sem ír le daganatot! Kizárni viszont nem tudták a daganat jelenlétét sem, a mintavétel nem volt megfelelő. Az Ön esetében újra szükség van mintavételre, amit véleményem szerint HSC- méhüregi tükrözés során javasolt elvégezni. Ennek a lényege, hogy a kamerán egyértelműen azonosítható, ha gyanús nyálkahártya látható, és szükség esetén célzottan lehet mintát venni esetleges kóros területekről.

Jelenleg nincs daganat a leletekben, ne aggódjon!

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. június 01., 14:12; Megválaszolva: 2022. június 09., 14:50
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
mire számíthatok
Tisztelt Doktor Úr! 15 éve nem menstruálok, egyetlenegyszer sem volt semmi vérzésem azóta, teljesen problémamentesnek érzem magam. Vizsgálatkor...
Mennyire sűrgős?
Kedves Doktor Úr! elmentem a nőgyógyászatra, mert egy hasi ultrahang során, folyadékot találtak a méhemben.2.1x8mm-t. Az orvos adott egy beutalót...
Mióma és megvastagodott...
tisztelt doktorno, 46 eves vagyok es 2 napja voltam orvosi kivizsgalason, miomam van, nem nagy amire gyogyszert irtak ki (arefam) es a mehnyalkahartyam is...
HPV lelet èrtelmezés
Hormonprobléma