HPV pozitivitás

Tisztelt Doktúr úr! 45 éves vagyok nőgyógyászati vizsgálaton citológiai vizsgálatot végeztek nálam. HPV pozitiv lett. Nőgyógyászti vizsgálat során méhszájsebet állapitottak meg, Tünetként szexuális együttlét során kontakt vérzés is jelentkezett. Nőgyógyász 3 hónap múlva újabb citológiai vizsgálatot javasolt. Kérdésem az lenne, hogy ezeknek a tüneteknek az összessége nagy valószinűséggel rákra utal? nem lenne érdemes csináltatnom egy HPV tipizálást? Ha abból kiderül, hogy magas a kockázat akkor esetleges kezelést előbb megkezdeni? Lehet még esély arra hogy csak egy sima méhszájseb, ez okozhatja a HPV pozitivitást? 3 hónap nagyon hosszú és nagyon félek és szeretnék biztosabbat tudni. Válaszát előre is köszönöm

Dr. Pétervári László válasza témában

A HPV teszt külön vizsgálat. A HPV-teszt a vírus genetikai anyagát, DNS-ét azonosítja a sejtekben, amelyet olyan mennyiségűre sokszorosítanak, hogy könnyen felismerhető legyen. A PCR (Polymerase Chain Reaction) vizsgálati módszer rendkívül érzékeny, már egészen kis vírusmennyiség esetén is képes kimutatni a HPV-t, valamint meghatározni pontos típusát.Magas és alacsony kockázatú típusokat határozhatnak meg.A magas kockázatú típus ,a 16 és 18-as.A HPV típusának meghatározásával nyomon követhető, hogy ugyanazon vírus tartós jelenlétéről van-e szó, és mekkora kockázatot jelent.

A nők immunrendszere többnyire körülbelül 6-15 hónap alatt képes legyőzni a fertőzést, ezért a pozitív eredményt követően érdemes a szűrést 3-6 hónappal később megismételni, főként, ha a citológiai szűrés is elváltozást mutatott.

Kérdés: 2022. január 20., 15:48; Megválaszolva: 2022. január 20., 20:50
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus