HPV - rákszűrés

Kedves Doktor Úr! 1 hónappal ezelőtt 1 év kihagyás után újra együtt voltam az exemmel, aki csak utána árulta el, hogy tavasszal védekezés nélkül volt együtt valakivel. Csináltattam teljes STD szűrést, ahogy ő is, én még várok az eredményekre, de neki magas kockázatú HPV 35-ös és HPV 56-os genotípust mutattak ki. 2 évvel ezelőtt voltunk együtt először, előtte készült nálam teljes STD panel, minden negatív volt, tehát ő ezt a HPV-t vagy a tavaszi esetből, vagy korábbi kapcsolatból hozza. Nekem most derült ki, hogy 2 éve volt utoljára nőgyógyászati rákszűrésem, úgyhogy halálra vagyok rémülve. Ön szerint, ha már 2 évvel ezelőtt megfertőződtem az ő 2 magas kockázatú HPV-jével, lehetséges, hogy már most méhnyakrákom van? Általános laborleletem mindig negatív volt, a CRP érték is, a méhszájam ultrahanggal szépnek mondták még decemberben is. De olvastam, hogy akár 15 évig sem okoz tüneteket a méhnyakrák, szóval ebbe nem tudok kapaszkodni. Azt sem tudom, hogy gyógyítható -e egyáltalán ez a típusú HPV, vagy van -e valamilyen minimális esélye, hogy nem kaptam el tőle? Várom a saját eredményeim, de szeretném kikérni Doktor Úr véleményét a fenti kérdésben. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Kiss György válasza HPV-rákszürés témában

Tisztelt Hölgyem !

Köszönöm levelét, kérdései nagyon fontosak és nehezek. Kissé részletesebben:

Elsősorban és főleg a HPV-vel kapcsolatos oda-vissza fertőzés kérdésében érdemes nagyon óvatosnak lenni.

A külső méhszájnál a nyakcxsatorna mirigyhámja és a méhnyakat boritó laphám találkozik és ez a két szövet állandóan "vetélkedik" egymással, tehát ez egy nyugtalan terület, mondhatni a női szervezet "Achilles sarka" főleg ha magaskockázatu HPV virus is jelen van.

Mai kutatások szerint a HPV nem is azonnal jut be a méhnyak mirigy vagy laphám szövetébe, hanem a méhnyak kötőszöveti állományát képező oriásmolekulákon megtelepedve valóban akár évekig is inaktiv maradhat, a baj csak akkor kezdődik, ha a szervezet immunrendszere valami ok miatt meggyengülve a HPV aktivizálódik és beszüri vagy a laphámot v .a mirigyhámot. továbbiak meghaladnák a levél kereteit. Az Ön által emlitett magaskockázatu HPV-k miatt a rákszürés alkalmával a cytológiai vizsgálat mellett HPV tipizálást is el kell végeztetni a helyzet tisztázására és kolposzkópiai vizsgálat is történjen./Évente ! / Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2022. január 19., 16:45; Megválaszolva: 2022. január 20., 19:56
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus