Hámsejtrendellenességek

Tisztelt Doktor Úr! 2000-ben volt conisatiom P3 miatt. Azóta minden (évente) citológia eredményem P2 volt. Most a Bethesda rendszerrel történt a leletezés, mely szerint: Nem neoplasticus sejteltérések, Ismeretlen jelentőségű atypusos sejtek ASC-US. Feltételezem, ez gyulladás, ösztrogénhiány vagy HPV fertőzés miatt lehetséges. Azonban 4-5 éve semmilyen szexuális életet nem élek. Ebben az esetben a HPV kizárható? Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Anikó

Dr. Kiss György válasza Hámsejtrendellenességek témában

Tisztelt Hölgyem !

Valóban, a fertőzés és HPV okozhat ASC US elváltozást a méhnyak laphámjában, a hormonhiány /oestrogen/ inkább csak a védekező képesség csökkenését idézi elő -jelen tudásunk szerint.

A helyzet tisztázására mindenképpen ajánlott HPV tipizálást végeztetnie és/ha magaskockázatu HPV jelenléte igazolódik, akkor Cyntec Plus vizsgálat eredménye határozhatja meg a további teendőket.

A virusok terjedésének nagy változatossága felülirni látszik az eddigi, klasszikusnak mondható "nemi uton terjed" felfogást is ,de erre korrekt választ adni jelenleg még nem lehet.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2022. január 03., 11:50; Megválaszolva: 2022. január 05., 09:12
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus