Mellfeszules

Kedves Doktor ur! 39 eves no vagyok es par honapja a menstruaciot koveto kb 10. naptol a menstruacio megjoveteleeg (28-30 napos ciklusaim vannak) allando mellfeszulesem van. Amikor megjon a menstruaciom akkor kb 1, 5 hetig elmulik a mellfeszules, de utana ujrakezdodik. Ez hormonalis lehet, vagy ez normalis folyamat? Koszonom valaszat.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza témában

Ennek hormonális oka van.

Az ösztrogén és az azt ellensúlyozó progeszteron a női szervezet két kiemelt jelentőségű hormonja. Előbbinek a másodlagos női nemi jellegek fejlődésében van szerepe, így a mellek növekedésében, a méhnyálkahártya vastagodásában és a menstruációs ciklus szabályozásában. Utóbbi a megtermékenyítésben és a méhlepény létrehozásában, a terhesség létrejöttében jelentkezik fontos tényezőként. A progeszteront az ovuláció során a tüszőből kijutott petesejt helyén megjelenő új sejtek termelik. Ha azonban nincs tüszőrepedés a tüszőérést követően, akkor anovulációról beszélünk. Egy-egy ilyen eset még nem okoz gondot a hormonháztartásban, ha viszont rendszeressé válik az ovuláció elmaradása, az ösztrogén termelődése túlsúlyba kerül, ami számos kellemetlen panasszal járhat. Elterelheti ugyanakkor az érintettek gyanúját, hogy a menstruációs vérzést utánzó anovulációs vérzés továbbra is ciklikusan jelentkezik.

Ez okozza a panaszát,az ösztrogén hormon túlsúlya.Mellvizsgálat,hormonvizsgálat után gyógyszeres kezelés mérlegelendő.

Kérdés: 2021. október 31., 12:59; Megválaszolva: 2021. október 31., 19:26
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdekes lelet
HPV pozitivitás
Barna folyás rákszűrés idején
HPV - rákszűrés
Mikor marad el a menstruációm?