Paget-kór a méhnyakban?

A bemásolt leletben az M8880 más csontok Paget kórja megjelölés lehet elírás a N8880 kód helyett, vagy elképzelhető itt is a Paget-kór? Ha igen, mi a lefolyása? A nőgyógyász sorvadt méhszájat és méhet állapított meg, a méh kb 4,5 cm, falvastagság 4 mm, normál de sorvadt. H2021PATO012131A méhnyak kacs conisatio Klinikai diagnózis és adatok: Tisztelt Patologia! Kóros cytologiai lelet miatt Loop conisatiot és cervix abrasiot terveztünk. A portio kicsi, sorvadt, a boltozatok beszűkültek, a kóros részt kicsi Looppal kimetszettük. Szondázás sikertelen volt, perforatio veszélye miatt a további beavatkozástól eltekintettünk, így cervix abrasio nem történt. Kérem a küldött minta szives szövettani vizsgálatát. Köszönettel Kimenő diagnózis: N8880 A méhnyak egyéb, meghatározott nem-gyulladásos rendellenességei ________________________________________________________________________________ _______________ Pathológia Vizsgálat További vizsgálatok az SZTE ÁOK Pathologiai Intézetében: Labor AZ: H2005PATO008740; Diagnózis: J3300/Orrüreg-polypus/// Labor AZ: H2011PATO000804; Diagnózis: N8400/Méhtest polypus/// Labor AZ: H2018PATO008321; Diagnózis: K2950/Idült gastritis k.m.n./// Labor AZ: H2020PATO005425; Diagnózis: D24H0/Az emlő jóindulatú daganata/// Labor AZ: C2020PATH000625; Diagnózis: D4860/Emlő bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata/// Labor AZ: C2020PATH000918; Diagnózis: C5090/Emlő rosszindulatú daganata, k.m.n./80103/Carcinoma, k.m.n./ Labor AZ: H2020PATO012924; Diagnózis: C5090/Emlő rosszindulatú daganata, k.m.n./84803/Adenocarcinoma mucinosum/ Labor AZ: H2020PATO012925; Diagnózis: R5900/Körülírt nyirokcsomó megnagyobbodás/// Labor AZ: H2020PATO014379; Diagnózis: C5090/Emlő rosszindulatú daganata, k.m.n./84803/Adenocarcinoma mucinosum/ __________________________________________________________________________________________ Makroszkópos leírás: Indító orvos: Mintaazonosító Megnevezés ---------------- ------------------------------ H2021PATO012131A méhnyak kacs conisatio Indítási adatok: Portio területéről származó, 10x5 mm átmérőjű, 2 mm vastag próba excisatum. A portiót fedő nyálkahártya macroscoposan atrophiásnak és gócosan vérbőnek tűnik. Mikroszkópos leírás Minta: H2021PATO012131A HXMEHNYK ------ e-MedSolution Oldal: 2/2 Mikroleírás A Loop conisatiós minta kompletten feldolgozva, melyben minimális, focalis HPV cytopathiás hatás azonosítható vizenyősen fellazult alapstromában. A felszíni hám több területben lesodródott. Immunhisztokémiai vizsgálattal p16, Ki67: Kóros epithelialis területet nem tüntet fel. Diagnózis/Vélemény A szöveti kép és immunfenotípus alapján a kacs conisatumban low-grade HPV cytopathiás hatás jelei azonosíthatók, melyek enyhe fokú hámdysplasiát sem bizonyítanak. Diagnózis BNO: M8880 Egyéb csontok Paget-kórja Morf: Validáló szakorvos:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Paget-kór a méhnyakban? témában

Tisztelt Hölgyem !

A Paget kór valószinü elirás lehet. A szövettani leirás HPV érintettséget tételez fel, ezért a következő rákszürés alkkkalmával egyben HPV tipizálást is ajánlanék.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2021. október 19., 10:16; Megválaszolva: 2021. október 19., 22:24
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruációs vérzés
Barna folyás
Abortusz műtét
Hajhullás oka
Babavárási nehézségek