Elmeszesedett 4,5 cm myomagöb

Üdvözlöm! 2 éve az életminőségemet rontó hasi panaszaim vannak. A jobb oldali hasfelem egy pontján a myoma nyomja a szerveimet. Vizelési székelési problémáim vannak folyamatosan. Sokszor görnyedésre kényszerít a feszítő fájdalom, puffadás,diszkomfort. Gasztroenterológilag rendben vagyok. CT, ultrahang, hasi rtg, hüvely UH is kimutatta a 4,5 cm meszes myomagöböt. Kérdéseim. 1.) 16 éve nem menstruálok, a myoma nem zsugorodik össze idővel? 2.) Az én koromban a myoma eltávolítás csak a méh elvesztésével történhet? 3.) Laporoszkópos műtét is szóba jöhet, hasfelvágás nélkül? 4.) Panaszt okozó myoma eltávolító műtétről ki jogosult dönteni? 5.) A hüvelyen keresztül történő műtét is szóba jöhet? Milyen következményei lehetnek? 6.) Tekintettel a csípőprotézisemre, meg a 2 koszorúér stentemre melyik műtét lenne a leginvazívabb megoldás? Köszönöm szépen a segítő válaszát. Üdvözlettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza myoma műtét témában

Kedves Hölgyem!

A kérdéseire nehéz válaszolni ennyi információ alapján sajnos.

1. nem minden myoma zsugorodik össze, a meszes gócok kevésbé zsugorodnak.

2-3. bármilyen életkorban lehet csak a myoma eltávolítását kérni, ez történhet laparoscopos műtéttel, vagy méhüregi műtéttel, ez attól függ, hogy a myoma hol, a méh melyik rétegében helyezkedik el.

4. a myoma vagy a méh és a petefészkek eltávolítása nőgyógyászati feladat, ezeket a műtéteket nőgyógyász végzi, a műtét jellegéről nőgyógyászaton döntenek, az adott intézmény valamelyik vezető beosztású orvosa bevonásával.

5. hüvelyi műtét lehet a méh és petefészkek eltávolítása, vagy a méh üregébe domborodó myoma eltávolítása is, a kettő egészen más műtét, teljesen más fizikai, anatómiai és aneszteziológiai (altatás, érzéstelenítés) feltételekkel. A választ csak a fizikális vizsgálat, az UH pontos képe, és az altatóorvosi vizsgálat adhatja meg.

6. Ön valószínűleg a legkevésbé invazív műtéti beavatkozást keresi, ami nem feltétlenül ugyanaz, mint amit az altatóorvos esetleg legkisebb rizikójú műtétnek ítél, az aktuálisan elvégzett friss vizsgálatok alapján. Erre e tudok válaszolni.

Remélem azért segítettem.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. szeptember 30., 23:09; Megválaszolva: 2021. október 08., 23:08
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mióma a méhen
T. Szülész-Nőgyógyász Doktor úr! Kérédesem az lenne, hogy mioma mütét mennyi ideig tart hogyan csinálják, mennyire fáj, és a méhemet...
Indokolt-e améh és petefészkek...
Feleségemnek térdműtétet megelőzőleg góckutatás alkalmával Myoma corp.Ut.-t állapítottak meg 2011.01.19.-én. (Az uterus fundusának...
mit tehetek?
Tisztelt Doktor! Nemrégen miómát találtak a méhemben, hamar nőtt ezért az orvosom műtétet javasolt, amibe én bele is egyeztem. Mivel nem...
Fontos megműteni a miómám? ...
Tisztelt Doktor Úr! 1 hete erősen görcsöltem, a kórházban vizsgálatok sora után találtak egy 50mmx36mm-es miómát az uterus hátsó falán. A...
Menstruációs vérzés