Fogamzásgátlás 50 év felett

Tisztelt Doktornő! 53 éves vagyok, eddig fogamzás gátló tablettát szedtem ami most országos hiánycikk lett. Eddig is gondolkoztam rajta, hogy jobb lenne valamilyen hormonmentes megoldás, alapvetően a spirál illetve olvastam a interneten, hogy létezik egy ún. rézgyöngy nevű "eszköz" is ami hasonló a spirálhoz. Azt szeretném megtudni, hogy alapvetően milyen különbségek vannak a kettő között, illetve Ön szerint melyiket lenne érdemes használni? Orvosilag van bármilyen -normál esetben - ellen javallat ezek ellen ebben a korban? Válaszát köszönöm: Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza méhen belüli eszköz témában

Kedves Hölgyem!

Önnek igazából nem az a lényeg, hogy hormonmentes legyen a készítmény, hanem az, hogy ne szájon át szedett fogamzásgátlót alkalmazzon.

Az, hogy rézgyöngyöt vagy arany bevonatú T alakú spirált választ nem olyan fontos, lehet, hogy az egyik jobban beválik, nem lehet előre tudni. A legideálisabb Önnek az életkora miatt is, a változókor közelsége miatt a sárgatesthormont tartalmazó méhen belüli eszköz lenne. Segíti a változókori vérzészavarok megelőzését azzal, hogy az azokat okozó méhnyálkahártya elváltozások megelőzésében segít. Érdemes lenne a kezelőorvosával is átbeszélni a kérdéseit, mielőtt végleges döntést hoz, hogy tényleg minden szempontot figyelembe vegyenek, és az Ön részére, egyénre szabott legjobb opciót válasszák.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. július 26., 14:44; Megválaszolva: 2021. július 27., 00:28
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati probléma?
Tisztelt Dr.Nő/Úr! Kb.6-7 éve van spirálom, magas vérnyomás miatt.1, 5-2 éve van hüvelyfolyásom kisebb kihagyásokkal, nem bűzös, csak...
Spirál mellett tampon használata
Tisztelt Doktornő/Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb. 1 hónapja raktak fel nekem Lillygold Minispirált /még nem szültem/, és azt...
Lelet értékelés
Petefészek-gyulladás