ASC-H negatív HPV-vel

Kedves Doktor úr! 2019. augusztusában ASC-H lett a rákszűrésem eredménye, kolposzkópia: ép hám, kóros nem látható. Orvosom javasolta, hogy Micovagot, Ovestint és Gynoflort használjak és ismételjük meg a rákszűrést 3-6 hónap múlva. A vírushelyzet miatt nem 3 hónapra mentem el a nogyogyaszomhoz, csak 6. Közben decemberben csináltam egy házi, ön HPV tesztet, ami negatív lett. A februári rakszuresem eredménye már ASC-H lett, ekkor a kolposzkópián is már körkörös tagoltsagot, cervicalisatiot írt le az orvosom. Az eredmény után egy teljes HPV szűrést vett le a nőgyógyászom, amely mind a magas, mind az alacsony és a N/A HPV-kre is negatív lett. A HPV szureskor, márciusban alaposan áttekintette a mehszajat, kolposzkópián, nekem is megmutatta monitoron. Látványra is kissé gyulladt volt, de laikus szemmel sem vészes. Ecetsav próba után kifeheredett a méhnyak, két nagyon apró beverzes is látható volt. Nőgyógyászom azt mondta, hogy figyelni kell a problémát, de nincs szó közvetlen veszélyről, konizaciorol egyelőre szó sincs, tekintve, hogy a HPV negatív, így nem lehet rákmegelőző állapot. Ovestint, Lactinellet és bórsavas hüvelykúpot rendelt el kezelésnek és, hogy fél év múlva, augusztusban menjek vissza rákszűrésre. Panaszaim komolyabbak nincsene; utóbbi időben picit erőteljesebb a huvelyfolyasom, de sem szaga, sem állaga nem változott. A menstruációs vérem színe viszont tavaly nyár óta rozsaszinesebb lett. Illetve olykor nagyon enyhe, bizonytalan derektaji, alhasi nyomást érzek, bár ez nem kifejezett fájdalom, inkább pszichesnek vélem, az ASC-H eredmény után kezdődött. (Illetve jelentős túlsúllyal küzdöm.) 2018 szeptemberében szültem hüvelyi úton, akkor volt egy mehnyak repedesem is. Szülni még mindenképpen szeretnék. Orvos ismerősöm (ugyan nem nőgyógyász) , az azonnali konizaciot javasolta és többen laikus ismerősök is ezt mondták nekem, hogy nincs annak a mehszajsebnek ott jó helye, ki kellene metszeni. A nőgyógyászom kérdeztem, hogy esetleg egy Cintec plus vizsgálat nem lenne-e hasznos, de ő feleslegesnek mondta. Nagyon bizonytalan vagyok, Ön mit gondol erről az esetről? Szükséges a műtét? Vagy egy szorosabb utankovetes mellett figyelni, hogy merre halad a dolog? Köszönettel és üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza témában

ASC-H : azt jelenti ,hogy nem egyértelműen megítélhető a citológia vizsgálati lelet, de a súlyos laphám elváltozás nem zárható ki.

Ezen lelet esetén műtét javasolt. HPV eredménytől függetlenül.

A has fájás és a folyás az gyulladásra utal.Ennek gyógyszeres kezelése jön szóba.

Kérdés: 2021. április 23., 11:33; Megválaszolva: 2021. április 23., 22:02
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati lelet
Nőgyógyászati vizsgálatom után javasolták a méheltávolítást. A kérdésem tényleg indokolt-e? 2020-ban történt hasi Uh: Az epehólyag kőmentes...
Sárga folyás,pajzsmirigy vagy egyéb?
Csak barnás folyásom volt. Lehetek...
Tisztelt Doktornő! Tavaly novemberben hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, mivel babát tervezünk. Eleinte vissza állt a ciklusom a...
Mio-inozitol mellekhatás...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 29 éves nő vagyok. Nem szedek semmilyen fogamzásgátlót. Pár hónapja inzulin rezisztenciával diagnosztizáltak (BMI...
Méhgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! Krónikus méhgyulladással küzdök november óta ami gennyes folyással jár együtt a méhnyakból (STD negatív) emiatt rengeteg...