Gombás fertőzés

Kedves Doktor Úr! Egy évig küzdöttem hólyag- és hüvelygombával, ami uszodai fertőzés és túlzott antibiotikus kezelés hatására alakult ki. Gyógyszerrel és szigorú diétával sikerült meggyógyulnom, azóta is nagyon odafigyelek a higiéniára, most mégis történt egy baleset. Egy barátom nálam aludt, és véletlenül másfél nappal később beletörölköztem intim területen a törölközőjébe. A gond az, hogy körömgombája van a lábán, kapott rá gyógyszeres kezelést, ecseteli is, és elmondása szerint gyógyul, de még mindig látszik. Amikor percek múlva ráeszméltem, hogy összecseréltem a törölközőket, egyből lemosakodtam Canesfresh intim mosakodóval, és azonnal felhelyeztem egy teafaolajos vaginagélt a hüvelyembe, a szeméremtestet is átkentem vele, és este még egy Mycovag kúpot is feltettem a biztonság kedvéért. Nem tudom, hogy körömgombából lehet -e hüvelygomba, azt sem, hogy másfél napot túlél -e a törölközőn, és hogy az említett higiéniás intézkedésekkel a törölközős érintkezés után elejét lehet -e venni, ha odakerült bármi, de nagyon félek, hogy elkaptam tőle a gombát, és kezdődik előlröl az egész hüvely- és hólyaggombás őrület, amin keresztülmentem. Véleményét előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza témában

A hüvelyfertőzés leggyakoribb kórokozója a Candida albicans nevű élesztőgomba, ám emellett számos más Candida faj is felelőssé tehető a tünetek megjelenéséért. A fertőzést okozó gomba 37 oC körüli hőmérsékleten szaporodik a legnagyobb mértékben, így az emberi testhőmérséklet épp ideális a számára.

Olykor egészséges nők hüvelyflórájában is előfordulhat néhány gomba, anélkül, hogy tüneteket okozna. A gombák elszaporodását a savas környezet meggátolja. Csak akkor jelentkezhetnek a hüvelygombásodás tünetei, ha a flóra egyensúlya felborul. A Candida fajok gyomor-bélrendszeri és szájüregi gombás fertőzések kórokozói is lehetnek.

Körömgomba akkor fordul elő, mikor gomba támadja meg a kéz vagy a láb körmeit, vagy a körömágyat, a köröm alatti bőrfelületet. A gombák a körmöt az azt körülvevő bőr sérülésén keresztül, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át támadják meg.

Amennyiben Ön egészséges, a körömgomba valószínűleg nem okoz komoly problémákat, ám rosszul nézhet ki, fájhat, vagy károsíthatja a körmöt vagy körömágyat. Ha Ön azonban cukorbeteg vagy immunrendszere legyengült, krónikus betegségben szenved, a körömgomba komolyabb problémát okozhat, ezért mindenképpen beszéljen orvosával arról, mi a kezelés legjobb módja. Bizonyos alapbetegség mellett nem minden gombaellenes készítmény alkalmazható biztonsággal.

A körömgombát élesztőgombák, penészgombák és különböző egyéb gombák okozhatják. A legtöbb fertőzést az atlétalábért is felelős gombaféle okozza, a lábujjközti gombás fertőzés terjed tovább, megbetegítve a körmöket is.

A gombák leginkább a meleg, nedves helyeket kedvelik, továbbá emberről emberre is terjedhetnek. Így gombás körömfertőzést kaphat attól is, hogy mezítláb sétál a nyilvános zuhanyzókban vagy uszodákban, illetve közös törülköző vagy körömolló használattól is.

Az egyszeri kontakt nem okoz nagy valószínűséggel fertőzést.Megelöző kezelés javasolt.

Kérdés: 2021. március 12., 11:14; Megválaszolva: 2021. március 12., 21:33
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet