Alacsony SHBG - teherbeesés

Tisztelt Doktor úr! 39 éves nő vagyok, nem voltam még várandós és párommal babát tervezünk. Ciklusaim nagyjából 25-26 naposak. BMI- indexem a normál tartományba esik, viszont mozgásszegény életmódot folytatok. Mivel eddig sikertelenek voltak a próbálkozásaink, az orvosom hormonvizsgálatot javasolt melynek az eredménye a következő lett, a ciklus 3. napján, „follikuláris fázis” vagy „menopauza előtt” referenciaértékei szerint: Ahogy láttam a tesztoszteron értékek és a SHBG szintjében van eltérés. Tesztoszteron: 1,230 nmol/L (ref.: 0,42-2,06 nmol/L) Szabad tesztoszteron: 0,03 nmol/L (ref: 0,003-0,033) Szabad tesztoszteron %: 2,52% (ref.: 0,70-2,19%) Biológiailag aktív tesztoszteron: 0,720 nmol/L (ref.: 0,059-0.756 nmol/L) Biológiailag aktív tesztoszteron%: 58,5% (ref.: 15,3-47,7%) SHGB: 16,6 nmol/L (ref.: 27,8-146,0 nmol/L) Prolaktin: 171,0 mIU/L (ref.: 59-619 mIU/L) FSH: 6,90 IU/L (ref.: 2,5-10,2 IU/L) , LH: 3,40 IU/L (ref.: 1,9-12,5 IU/L) AMH plusz: 1,32 ng/ml (ref.: 0,15-7,49) , DHEA szulfát: 4,66 umol/L (ref.: 0,70-12,49) Albumin: 43,0 g/L (ref.: 35,0-52,0) Ösztradiol: 148,8 pmol/L (ref.: 71,6-529,2 pmol/L) Progeszteron: 2,57 nmol/L (ref.. <4,45 nmol/L) TSH: határtértéken belül volt. Mire utal az alábbi laboreredmény? Szükséges további vizsgálat? Esetleg szükséges lehet kezelés? A férjem andrológiai kivizsgálása folyamatban van. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza témában

A leírt hormon laborvizsgálati értékek a ciklus 3.napján elfogadhatóak.Ez a petefészek funkcióról ad felvilágosítást.

Szükséges a ciklus 20-23.napján is végezni hormon laborvizsgálatot annak érdekében,hogy peteérés van-e.Ezt a progeszteron hormon vizsgálatával lehet megmondani.Ennek birtokában lehet nyilatkozni arról van-e szükség további vizsgálatra,kezelésre.

Ennek elvégzése javasolt.

Kérdés: 2021. február 23., 21:00; Megválaszolva: 2021. február 23., 22:09
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdeklődés
Mola terhesség
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés