Szedhetem e a következő hatóanyagú vitaminokat terhesség illetve szoptatás alatt?

2 étrendkiegészítőt szeretnék szedni. Kérdésem, hogy lehet e kismamaként illetve szoptatás alatt. -Az egyik étrendkiegészítő: fekete bodza és acerolát tartalmaz : acerola kivonat (500 mg), 25% C-vitaminra (125 mg, azaz 156% RWS-re) szabványosítva, feketebodza-kivonat (100 mg), 10% polifenolokra (10 mg) és 0,3% antocianidinre szabványosítva, Pullulán kapszula. -A másik pedig fokhagyma + bodorrózsa + ördögcsáklya -t tartalmaz. Szedheti -e kismama és szoptatós anyuka? Válaszát megköszönve: Bettina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség, szoptatás, táplálékkiegészítő témában

Kedves Bettina!

Kezdeném azzal a választ, hogy terhesség és szoptatás alatt én csakis a kizárólag erre az időszakra kifejlesztett és javasolt vitaminokat, táplálékkiegészítőket javaslok, hiszen ezek be vannak vizsgálva, így tudjuk, hogy biztonságosak. Egyéb táplálékkiegészítő alkalmazására semmi szükség, mert a vegyes, egészséges táplálkozás, megfelelő mozgás biztosítja, hogy a terhesség rendben legyen.

Hiába olyan készítményeket választott, amelyeknek természetes hatóanyag az alapja, ezeket terhesség és szoptatás alatt nem vizsgálták be, így nem lehetünk biztosak abban, hogy éppen az a kombináció nem okoz valamilyen váratlan reakciót. Ez akkor is igaz, ha minden összetevő biztonságos terhesség és szoptatás alatt.

Az emlitett összetevők közül az antocianid és az ördögcsáklya kerülendő terhesség és szoptatás alatt. Ezekről volt esettanulmány, ahol kóros reakciót irtak le a fenti vegyületek/hatóanyagok alkalmazása után. A többit nem vizsgálták, így sajnos nincs több információnk.

Amennyiben kisbabát szeretne, válasszon inkább olyan terhesvitamint, amiben van D-vitamin is, így támogatja az immunrendszert is. Ezeket a terhesvitaminokat szoptatás alatt is biztonsággal szedheti. Nézze át őket, óriási a választék, biztosan talál olyat, amelyiknek szimpatikus lesz az összetétele.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. február 08., 10:00; Megválaszolva: 2021. február 08., 15:49
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
11 napja késik a menstruációm
Mikrobiológiai lelet
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Terhesség
Sorozatos vetélés
Tisztelt Doktor Úr! 44 éves, három gyermekes elvált anyuka vagyok. Új párommal kisbabát szeretnénk, de lassan egy éve hiába próbálkozunk....