Megvastagodott méhnyálkahártya

Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten szerdán voltam nőgyógyásznál,mert pár hónapja 20-23 napra jön meg a mensim,nálam az átlag,hogy 26 napra jön meg.Volt egy alkalommal 12 napig tartó vérzésem-barnázásom is,de a többi normál 5 napos volt,meg időszakosan,főleg a ciklus második felétől menstruációig fáj a jobb petefészkemnél.És ez elég zavaró,főleg hogy nem tudom mitől van.Ciszta volt ott,de hamar fel is szívódott,eleinte azt hittem,attól fáj.De az elmúlt és azóta is fájdogál. Az orvos hüvelyi uh-t csinált,16 mm-es nyálkahártya vastagságot mért,mondtam neki,hogy pár nap múlva meg fog jönni.De mondta,hogy ez nagyon kórosan vastag,és hogy valószínűleg ettől fájhat a petefészkem,mert nyomja,és hétfőre,azaz tegnapra előjegyzett eü.küretre.Azt mondta,hogy ez vagy hormonális probléma,vagy méhtestrák is lehet,ezért kell a szövettan,hogy eldöntse.Mondta még,hogy a nyálkahártyának csíkszerűnek kellene lenni,meg hogy a felső határ 8 mm.Menstruáció előtt lehet esetleg 9-10 mm.Az enyém meg ennek a duplája.Utánaolvastam,a menstruáció előtt a méhnyálkahártya vastagság lehet akár 14-18 mm is.És a méhnyálkahártya vastagságot menstruáció után kell mérni,nem előtte.Nem értem én ezt. Szombaton meg is jött a mensim 24 napra,de az orvos azt mondta,igy is megcsinálja a küretet nem kizáró ok. A menstruációim nem fájdalmasak,a mennyisége normális,közti vérzésem nincs,soha nem is volt.A citológiám p1-es lett,a CA125 tumormarker negatív. Elmentem a küretre,az rendben le is zajlott,most nem fáj a petefészkemnél. Ön szerint is ekkora a baj a leírtak alapján?Már nem akarok szülni,de nem akarom elveszíteni a méhemet.Lehet esetleg,hogy ösztrogéndominencia áll a háttérben?Lehet,hogy nincs tüszőérésem?Nem akarok szintetikus hormont szedni,milyen megoldást javasol erre? 39 éves vagyok,két gyermeket szültem,a testalkatom átlagos,sokat sportolok. Nagyon köszönöm előre is a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza a témában

Kedves Kérdező! Részletezett kérdéséből látszik, hogy alaposan utána olvasott a kérdésnek. Az Ön életkorában a hormonra érzékeny méhnyálkahártya passzívan reagál, jól, vagy rosszul felépül, megvastagszik, esetleg lelökődik.A menstruáció után nem ad az ultrahang választ a hibára hiszen csak az alaphártya 2-3 milliméteres rétege mérhető. De ezt követő fejlődésére a ciklus második felében már diagnosztikus értékelhetőség a háttér esetleges hormonális hibájáéra. Ennek kisebb elérései hormonális gyógyszerekkel jól kiigazíthatók, ne féljen tőlük, átmeneti ideig kell alkalmazni a spontán hormonháttér kialakulásáig.

Kérdés: 2020. december 08., 10:34; Megválaszolva: 2020. december 08., 11:29
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ciszta vagy petefeszekrak?
Fertőzés lehet
Mell elváltozása
Késői pete érés , PCOvagy...
Hüvelyi folyás