Kimaradt menstruáció fogamzásgátló mellett

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Fogamzásgátlót (Deciora 3 mg/0,02 mg) szedek lassan 7 éve, már egyszer előfordult, hogy bár mindennap bevettem a gyógyszert, mégsem jött meg a menstruációm, de csak egyszer maradt ki, utána rendben megjött. Most viszont egymást követő harmadik hónapban sem jött meg, pedig bevettem a gyógyszert mindennap, és nem vagyok terhes. Mitől lehet ez? Természetesen elmegyek az orvosomhoz, de sajnos csak november 17-ére kaptam időpontot hozzá, így kétségbeesésemben itt érdeklődöm addig. Nincsenek panaszaim, nem fáj sehol semmim. Túlsúllyal küzdök, de ezen kívül nincs semmilyen (ismert) betegségem (mint pl. cukorbetegség) . Lehet, hogy sok ideje szedem a gyógyszert? Váltanom kéne, vagy inkább abbahagynom? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Dóra

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Kimaradt menstruáfció fogamzásgátló mellett témában

Tisztelt Hölgyem!

A hormonális fogamzsgátlással megemelkedett hormonszint megváltosztatja a méhnyálkahártya felépitését és egy -noormálisnál vékonyabb- nyálkahártya válik le a menstruáció alkalmával. Ritkán, az is előfordul , hogy annyira elvékonyodik a mesterségesen létrehozott és fenntartott hormonállapot miatt, hogy ez vérzéskimaradáshoz is vezet.

Felmerülhet még a PCO syndroma és az Insulin Resistentia /IR/ lehetősége, illetve pajzsmirigy alul, vagy tulmüködés is.

A tulsulyt emlitette, ezért jeleztem az IR illetve esetleges pajzsmirigy zavar kivizsgálását, mert ezek is okozhatnak hasonló panaszokat.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2020. október 27., 15:48; Megválaszolva: 2020. október 29., 09:22
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Abortusz műtét
Hajhullás oka
Babavárási nehézségek
Lehet hogy termékeny vagyok még?
Méhsüllyedés, hüvelysüllyedés