Nőgyógyászat: Hyperkeratosis

Tisztelt Dr. Nő/Úr! Idén töltöttem be 28. életévemet és az elmúlt 8 évben minden évben mentem nőgyógyászati szűrésre. Még nem szültem, fogamzásgátlót szedtem maximum 2 évig, 16 és 18 éves korom között. 2018-ig minden évben negatív volt a kenet és mindent rendben találtak a szűrések alkalmával. 2018 végén azonban HPV-t mutattak ki nálam. Pár hétre rá kolposzkópia vizsgálat is el lett végezve és meg lettem nyugtatva, hogy minden teljesen rendben van, csak folytassam az évenkénti szűrésre járást. 2019 szeptemberében ismét elvégeztettem egy szűrést, melynek eredménye negatív volt, de a doktorom elvégzett egy HPV tipizálást is, melynek eredménye 58 volt. Idén, 2020 szeptemberében ismét mentem szűrésre, melynek során hüvelyi ultrahangra is sor került, ahol a doktor mindent teljesen épnek és egészségesnek tálalt. A szűrés eredményét most kaptam meg. A kenet negatív, de egyébnél hyperkeratosis van feltüntetve és javaslatként szoros citológiai kontroll 6 hónap után. Ez az eredmény most a hyperkeratosis miatt egy kissé aggodalommal töltött el. Mit jelent ez pontosan az esetemben? Ha a kenet negatív akkor már nincs jelen a HPV és a hyperkeratosis csak annak a jele, hogy a szervezetem gyógyítja magát? Miért nem volt ez jelen 2019-ben, de most 2020-ban igen? Köszönettel, Elisabeth

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza hiperkeratózis témában

Kedves Elisabeth! A HPV vírus bármely törzse elmúlhat magától is. Az ellenőrző citológiák jelzik, ha visszatérne.A hiperkeratózis egy sejtregeneráló képlet, jelezve, hogy ott valamilyen kisebb hámhiba volt megelőzően. Magától helyrealakulhat, de a következő citológia majd ezt is jelzi.Most nincs aggódni valója, de ha eddig nem használt hüvelyi protexinnek nevezett , ma már sokféle szert,javasolt lenne hosszútávra elkezdeni, így a hüvely és méhszáj hámnak optimális biológiai környezetet biztosítana. Kérjen a patikustól, recept nélkül.

Helyezzen fel néhány napig naponta, majd másnaponta, és kettőt hetente idővel, hosszú távra.Így tesz a legtöbbet a következő citológia rendben létéért.

Kérdés: 2020. szeptember 24., 17:20; Megválaszolva: 2020. szeptember 25., 16:00
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?