• 3. császármetszés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 2013. februárjában született az 1. kisfiam császármetszéssel. A feje rosszul ékelődött be, 2 és fél órás kitolási szak után császáros lett. A 2. kisfiamnál már volt választott orvos, akivel az elején megbeszéltük, ha nem lesz akadálya, hüvelyi szüléssel fog születni. Magától indult be a szülés ( 2016-ban ), mire a kórházba értünk, már 4 cm-re ki voltam tágulva. Később, mivel fájások között is fájt a hasam, szinte egy ponton, császár lett belőle. Műtét közben a méhemen levő heg tovább szakadt, nehezen tudták a vérzést elállítani. Szerencsére nem volt szükség vérpótlásra később sem. Akkor a doktornő kérdezte szeretnék-e még kisbabát. Akkor mondtuk, hogy úgy néz ki, nem. Annyit mondott rá, hogy rendben, mert nem is nagyon ajánlaná. Nem feszegettük tovább a témát, mert nem gondolkoztunk akkor 3. babán. Azóta elköltöztünk, így már nem hozzá járok. Párommal beszélgettünk, hogy örülnénk még egy kisbabának, de persze tartok attól, hogy bírná-e a méhem a terhességet és még egy császármetszést. Szeretnénk 3. babát, de természetesen csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztetem a saját életemet. A mai napon voltam egy 3D-s hüvelyi ultrahangon, ahol az orvos közölte, Ő nem látja akadályát még egy terhességnek. Viszont engem aggaszt kicsit, hogy a hegvastagság az -izmusnál mindössze 2 mm. Érdekelné, Önnek mi a véleménye? Valóban nekivághatnánk mégegyszer? Köszönöm szépen a segítségét! A leleten ez szerepel: Az uterus retroflektált helyzetű.Műtéti területen az -izmusnál a heg elvékonyodott, 2 mm-es.Vascularisotioja kicsit fokozottabb.Endometrium 18 mm.Cervix csatorna sima.Porcio rendben.Jobboldali petefészek kicsit policisztás jellegű ( itt kihangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy PCOS-om van ).Baloldali petefészekben 24 mm-es retenciós ciszta.Rectum rendben. A retroflektált uterusnál ventrálisan a császármetszése hege bár keskeny, viszonylag jól gyógyult.

        Dr. Kiss György válasza a 3 császármetszés témában

        Tisztelt Hölgyem ! Már a két császármetszés is óriási teljestmény , gratulálok. A harmadik baba vállalása előtt viszont nagyon sok dolgot végig kell gondolnia, hiszen a harmadik szülés már electiv császármetszéssel fog végződni-tehát a 36. gestatiós hét után az Ön és a születendő baba folyamatos intézeti megfigyelése során kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy még a fájások megindulása előtt végezze el sikeresen a mütétet, ezzel kerülve el a hegszétválást, vérzést és megőrini a baba egészségét. Ez az általánosan elfogadott nézet, de már a gestatiós hetek alatt is előfordulhat korai vetélés, lepény tapadási rendellenességek, vagy koraszülés is- ezzel , mint lehetséges szövődményekkel mind számolniuk kell. Egyébként a három császármetszésen átesett édesanyák száma nem kevés és még véletlenül sem szeretném lebeszélni, vagy félelmet kelteni ,de ez egy áldozatvállalás és a döntés egyedül az Ön kezében van. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2020. június 24., 22:18; Megválaszolva: 2020. június 29., 16:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: