Endometriózis , fogamzásgátló

Tisztelt Doktor Úr! 2016-ban volt egy endometriózis gyanú műtétem, cisztát találtak, amit eltávolitottak, akkoriban nem kaptam utána gyógyszert. Rendszeres ellenőrzésre jártam, igy tettem ezt most is . közben megemlitettem a dokinak, hogy nagyon fájdalmas a menstruációm, de ez a legkevesebb, mert menstruáció előtt 7-8 nappal kezdődnek a fájdalmaim, mellette nagyon gyenge vagyok, hát, izomfájdalmaim vannak, és nagyon erős darabos vérzésem, a menstruációm 23-napra rá jön meg igy nagyon kevés ideig vagyok tünet, és fájdalommentes , mert a vérzésem után napokig még fájdalmaim vannak, majd, amikor kicsit úgy érzem kezdenek enyhülni, lassan már újból kezdődnek is mivel ahogy emlitettem a két vérzés közti időszak csupán 23 vagy néha 21 nap. A doktor úr akihez a napokban vizsgálatra mentem nem talált komolyabb eltéréseket ennyit mondott, és hogy a petefészkeim épek. A tüneteimre fogamzásgátló (Slinda 4mg) állandó szedését javasolta,szünet nélkül egyelőre 3 hónapig. A fő problémám, hogy félek fogamzásgátlót szedni, mivel régebben szedtem (műtét előtt még) és borzasztó hangulatingadozásaim voltak, és félek, hogy nagyobb bajt csinálok csak vagy esetleg hiába szedem majd a tüneteimen nem enyhit esetleg.. Annyit még megemlitenék, hogy menstruációkor többet köhögök, ami a vérzésem után fokozatosan csillapodik, és egy tüdőszürésen közölték, hogy van összenövés a tüdőmön, de kóros elváltozást nem találtak, a doktor úr szerint akinél voltam összefüggésben lehet az endometriózissal. Szeretném kikérni véleményét a fogamzásgátlóval kapcsolatban is valamint az utolsó mondatokban elhangzottakról. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Tekse István válasza endo témában

Kedves Kérdező! 1. endometriózis miatt dienogest tartalmú fogamzásgátló lenne javasoltabb és inkább olyan - kombinált -, amiben ösztrogén is van (pl Dienille) 2. ha ciklikusan van - lenne - tüdőt érintő panasza, akkor keressen fel pulmonológust is és lehet, hogy a képalkotót menzesz környékén kellene megismétleni (röngtgen vagy CT ezt megmondja a pulmonológus ). Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2020. május 14.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

"Posterior fourchette" szakadás a...
Tisztelt Szakértő! Közel 2 éve genitális herpeszt diagnosztizáltak nálam. A herpesz időnként megjelenik, minimális viszketés és kellemetlenség jellemző ekkor...
Mehszajseb fagyasztás utánin panaszok
Tisztelt doktor Úr! Október 2 an mehszajseb fagyasztasom volt október 20 an kellett volna megjojjon a menstruációm, de nem jött meg párom nincs terhes nem...
P3 cytológia gyulladás miatt?
1 éve visszatérő hüvelyproblémám van. Folyás, égő érzés viszketés nélkül. Egy éve P2 gyulladással jelzett leletem volt. Most P3 lett. Egy éve kaptam...
Menstruáció késése 40 felett
Tisztelt Doktor Úr. 46 éves nő vagyok. Menstruációm eddig minden hónapban megvolt, utoljára augusztus 3.-án kezdődött, szokásosan 5- 6 napig tartott. Most...
Köldökzsinór trombózis
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel babát vártunk, de a 37-ik hétben köldökzsinór Thrombosis szövődményében elhunyt a babánk, mielőtt a világra jöhetett volna. A...
Citológiai vizsgálat eredménye ASCUS?
Tisztelt Doktor Úr! Kézhez kaptam a citológiai vizsgálat eredményét, az értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Endocerv átm. zónából kenet, minősége...