Endometriózis ,fogamzásgátló

Tisztelt Doktor Úr! 2016-ban volt egy endometriózis gyanú műtétem, cisztát találtak amit eltávolitottak, akkoriban nem kaptam utána gyógyszert.Rendszeres ellenőrzésre jártam ,igy tettem ezt most is .. közben megemlitettem a dokinak, hogy nagyon fájdalmas a menstruációm,de ez a legkevesebb ,mert menstruáció előtt 7-8 nappal kezdődnek a fájdalmaim , mellette nagyon gyenge vagyok,hát,izomfájdalmaim vannak ,és nagyon erős darabos vérzésem, a menstruációm 23-napra rá jön meg igy nagyon kevés ideig vagyok tünet ,és fájdalommentes , mert a vérzésem után napokig még fájdalmaim vannak , majd amikor kicsit úgy érzem kezdenek enyhülni, lassan már újból kezdődnek is mivel ahogy emlitettem a két vérzés közti időszak csupán 23 vagy néha 21 nap. A doktor úr akihez a napokban vizsgálatra mentem nem talált komolyabb eltéréseket ennyit mondott, és hogy a petefészkeim épek. A tüneteimre fogamzásgátló (Slinda 4mg) állandó szedését javasolta,szünet nélkül egyelőre 3 hónapig. A fő problémám ,hogy félek fogamzásgátlót szedni ,mivel régebben szedtem (műtét előtt még) és borzasztó hangulatingadozásaim voltak, és félek ,hogy nagyobb bajt csinálok csak vagy esetleg hiába szedem majd a tüneteimen nem enyhit esetleg..Annyit még megemlitenék,hogy menstruációkor többet köhögök ami a vérzésem után fokozatosan csillapodik ,és egy tüdőszürésen közölték ,hogy van összenövés a tüdőmön de kóros elváltozást nem találtak, a doktor úr szerint akinél voltam összefüggésben lehet az endometriózissal. Szeretném kikérni véleményét a fogamzásgátlóval kapcsolatban is valamint az utolsó mondatokban elhangzottakról. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza endo témában

Kedves Kérdező!

1. endometriózis miatt dienogest tartalmú fogamzásgátló lenne javasoltabb és inkább olyan - kombinált - amiben ösztrogén is van (pl Dienille)

2. ha ciklikusan van - lenne - tüdőt érintő panasza, akkor keressen fel pulmonológust is és lehet, hogy a képalkotót menzesz környékén kellene megismétleni (röngtgen vagy CT ezt megmondja a pulmonológus ) .

Üdvözlettel: Dr. Tekse István

Meddőségi és endoszkópos specialista, nőgyógyász-endokrinológus

www..szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2020. május 06., 20:22; Megválaszolva: 2020. május 14., 13:39
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?