• Méhszájseb diagnózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! 29 éves vagyok, 2012 óta évente járok rákszűrésre, 2018 májusában volt az utolsó, mindegyik negatív cytologia, méhszájsebbel kezeltek (nem komoly, 2018-ban már nem volt vele gond). Most 2020 márciusában alhasi fájdalmakkal és némi hüvelyi folyással kerestem fel nőgyógyászt és az alábbi diagnózissal távoztam a kolposcopia után: "BC zónára terjedő tagoltság, leukoplakia. körkörösen a mellső ajkon a boltozatra is kiterjedő jódnegatív terület". A Doktornő nem részletezte különösebben, de mondta, hogy eléggé kiterjedt a méhszájseb, "nem tetszett neki". Többször is kérdezte, hogy biztosan nem voltam-e lázas a napokban. A mellette lévő folyásra fluomizint kaptam, majd menzesz után mehetek vissza cytologiára a megfelelő ph visszaállítása után. A kérdésem az lenne, hogy a méhszájseb tulajdonságai alapján (kiterjed, tagoltság, leukoplakia) számíthatok-e nagy valószínűséggel méhnyakrákra, vagy ahogy egyelőre a diagnózisom is mondja "leukoplakia cervicis uteri", Dr. google szerint ez egy rákmegelező állapot. Helytálló ez a kifejezés? Rákmegelőző állapot? Kezelhető ez, hogy ne befolyásolja a gyermekvállalási szándékunkat? Elképzelhető, hogy későn került kezelésre a méhszájsebem és ez már egy elfajult dolog? Lehet ez még egy "mezei" méhszájeb is akár, komolyabb következmények nélkül? A fluomizilt elkezdtem, reggel némi maradvány távozott, ami enyhén barnás/véres volt. Ez is elég vészjósló számomra (pedig már eleve nagyon aggódom), de olvastam, hogy a kúp is okozhatja, illetve a méhszájseb is vérezhet. Az alhasi fájdalmaim miatt volt hüvelyi ultrahang is, ahol valamiféle képletet látott a doktornő, szerinte lehet, hogy csak a sárgatest, megvárjuk a következő menstruációt. Az UH képét csatolom. Köszönöm előre is a válaszát.

        Dr. Szalóczy Péter válasza a atípusos méhszájhám témában

        Kedves Kérdező! A méhszáj hámja rosszindulatú elfajulásához hosszabb idő vezet és mivel a felszínen van, citológiával időben szűrhető. Kár, hogy a kórelőzményben már szerepelt méhszájseb miatt nem volt csaknem két éve citológiai kontrollon, mert így előbb kiderült volna, hogy ez a méhszájhám most sincs rendben. Sőt, kolposzkóposan úgynevezett atípusos hámképletek léteznek benne, ilyen a leucoplakia és a tagozottság.Ezek valóban idővel rosszindulatúsághoz vezethetnek. Mindenképpen el kell távolítani ezt a területet,kiterjesztett méhszáj konizációval.A mielőbb leveendő citológia pontosítja majd az elvégzendő műtétet. Az eltávolított méhszájszövet részletes szövettani vizsgálata igazolja majd pontosan hogy az érintett rész teljes egészében el lett távolítva, ami fontos. Ha túl van ezen, konizált méhszájjal lehet szülni, de mielőbb! Műtét után az első citológiai kontroll eredménye nagyon fontos lesz.


        Kérdés: 2020. április 01., 13:43; Megválaszolva: 2020. április 02., 15:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: