• HPV P3

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy 6 hónappal ezelőtti rákszűrés eredményem HPV gyanú volt,emiatt 6 hónap elteltével ismételni kellett a rákszűrés melynek eredménye Kóros, neoplasticus hámelváltozás Egyéb:metaplasia Atypusos laphámsejtek(ASC) Nem meghatározható okból (ASC-US) HPV gyanú HPV tipizálás Egyéb 6 hónap múlva ismétlés P3 Kérdésem az lenne,hogy pontosan mit is jelent ez a lelet? Valami gyulladás lehet vagy valami komolyabb probléma? Válaszát előre is nagyon köszönöm

        Dr. Kiss György válasza a HPV P3 témában

        Tisztelt Hölgyem ! Jelenleg a legfontosabb, hogy Önnél HPV tipizálás történjen. Jelen tudásunk szerint a magas kockázatu HPV virusok okozói a cytológiában feltüntetett ASC-US -nak és a tipizálás eredménye a további teendőket is meghatározza. Javasolnám még a külső méhszáj alapos kolposzkópos vizsgálatát is. A Papanicolau beosztás/ P 1,2,3,stb.../ sokáig jó szolgálatot tett a méhszáj állapotának aktuális megitélésében -a lényeg, hogy a vizsgálat során a sejtmag nagyságot és a sejtplasma arányt vizsgálták-minél nagyobb volt a mag a plasma rovárásra, annál nagyobb volt a valószinüség a rosszindulatu elváltozásra. Nos, a P3-nál a sejtmag kissé már nagyobb és talán okozhatja fertőzés is, de a pontos válasz érdekében, kérem végeztessen: ismételt cytológiai vizsgálatot és HPV tipizálást egyben, valamint kolposzkópia is történjen. Későbbiekben a HPV védőoltás beadatása is javasolt. Nem kell megijedni, de következetes legyen és rendszeresen ellenőriztesse állapotát. Üdvözlettel:dr.Kiss.


        Kérdés: 2020. március 07., 15:45; Megválaszolva: 2020. március 12., 09:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: