• Petefészek ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy pár napja hasi ultrahang vizsgálaton voltam, a leletben ez áll: A bal finoman hullámos elmosódott felszínű kb 4 cm-re hosszabodott ovarium - salpings alsó kontúrja mentén vonalnyi folyadék, cranialis felszíne mentén 30-33 mm nagyságú cysta látszik. A parametrium is élénkebben vascularisalt. Szeretném kérdezni, hogy ez pontosan mit jelent és hol található a ciszta? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a kis ciszta témában

        Kedves Kérdező! Mindkét petefészkében több százezer őstüszőcske rejlik, melyek közül néhány különböző méretűre növekedve borsszemnyitől borsónagyságig jól látható ultrahanggal. Minden ciklusban s legérettebb, legnagyobb, gyors növekedésnek indul az agyalapi mirigy tüszőérlelő hormonja hatására és lesz belőle középidőre megtermékenyíthető 16-18 milliméteres, dominánsnak mondott Graáf tüsző az ovulációra. Ha nem reped meg, tovább növekedhet és lehet belőle olyan átmeneti ciszta, mint Önnél. Az vagy tovább növekedik hosszú távon, vagy vékony fala megreped a közeljövőben és eltűnik.Ha jelenleg nem okoz panaszt, (rendetlen vérzés, alhasi görcsök)egyenlőre 3 hónaponként ultrahanggal ellenőrizni kell. Ha növekszik, idővel laparoszkópos műtéttel egyszerűen eltávolítható.


        Kérdés: 2020. február 11., 13:28; Megválaszolva: 2020. február 12., 10:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: