• Indokolt-e konizáció LSIL miatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, mert kétségek között vagyok azzal kapcsolatban, hogy valóban indokolt-e a LEEP konizáció? Az előzményem a következő: 2018 novemberében állapították meg, hogy méhszájsebem van, valamint a rákszűrés alapján az LSIL áll fenn. Ezt követően az orvosom javasolt különböző kenőcsöket (Gynoflor, Micovag, Ovestin). 3 hónapig használtam, ezt követően újból voltam rákszűrésen, viszont ekkor az eredményem jó volt, azt mondták, hogy az LSIL képes meggyógyulni. 2019.novemberben, tehát bő fél évvel a jó eredményem után ismét elmentem rákszűrésre. Ekkor újból megállapították az LSIL-t, valamint a méhszájsebet is. A Doktornő kérte, hogy végezzünk egy HPV tesztet, valamint biomarker vizsgálatot is. Az eredmény sajnos nem túl biztató. A HPV negatív lett, nincs a szervezetemben HPV vírus (bár nem zárta ki a doktornő, hogy korábban volt), a biomarker vizsgálat pedig pozitív lett. A doktornő emiatt két opciót javasolt. Vagy 3 hónap múlva megismételjük ugyanezt a vizsgálatot, de azt mondta, hogy a változó eredményeim miatt ő leginkább a LEEP konizációt javasolná. Ebben a kérdésben szeretném a Doktornő segítségét kérni. Ön szerint mennyire indokolt a műtét, mit javasolna? Amennyiben mégis a műtét mellett maradunk, kérte a Doktornő, hogy időpont foglalás előtt gondoljam végig, hogy szeretnék-e bódítást kérni vagy sem. Ön szerint egy ilyen műtét mennyire indokolja a bódítást? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Farkas Ágnes válasza a méhnyakrák szűrés témában

        Kedves Hölgyem! Én is a kezelőorvosával értek egyet, gondos kolposzkópos vizsgálatot követően kizárólag a gyanús terület eltávolításával nagy valószínűséggel a probléma meggyógyítható. Minnél kisebb rész kimetszésével kell a műtétet csinálni, ez a lényeg. Az, hogy Önnek elég-e a helyi érzéstelenítés, így nem tudom megmondani. Külföldön sok helyen ez teljesen ambuláns beavatkozás, és csak helyi érzéstelenítésben végzik. Amennyiben nem izgul nagyon, és nem túl érzékeny, könnyen ki fogja bírni bódítás nélkül is. Bízzon benne, hogy így meggyógyul, és nem kell állandóan 3-6 havonta rákszűrésre járnia. Mielőbbi gyógyulást! Üdv. : Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2020. január 27., 16:40; Megválaszolva: 2020. január 27., 19:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: