• Szülés után cytologia eredménye negativ, gyulladás, reaktiv hámelváltozással

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr/ Doktarnő! Második gyermekem születése (SC) után a hat hetes kontrollon vett cytologiai kenet eredménye negativ lett, de a Reaktiv és reparativ jelek pont alatt gyulladást jeleztek reaktiv hámelváltozással illetve oesztrogen hatást és parakeratosist. A kenetet levevő orvos hüvelyi probiotikumot ajánlott és 6 honap mulva kontollt kért. A kérdéseim a következők: - mit jelent a parakeratosis és az oesztrogen hatás? - a gyulladás és reaktiv hámelváltozás azt jelenti, hogy gyulladásban van a méhem? - a gyogyszertárban kapott probiotikum egyik összetevője a szója lecitin melyre természetes ösztrogénként hivatkozik a használati utasítás. Oesztrogen hatás mellett használhato ez a gyogyszer? - Van okom aggodalomra a gyulladás miatt? Okozhat ez egyéb elváltozást? Ezért kell ujjabb kenetet venni 6 honap mulva? Köszönettel: Egy friss anyuka

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A parakeratosis egy olyan állapot, amelyben a hámsejtek patológiás változásait, különösen keratinizációját figyelték meg. Mint ismeretes, szinte minden szervnek hámréteg van. A modern nőgyógyászatban a méhnyálkahártya-méhnyak parakeratosisában gyakran előfordul.A parakeratosist az epitheliális szövetek hiányos keratinizációjának nevezik. Kiváltó ok:Először is érdemes megemlíteni a változásokat hormonszintekben, amelyek befolyásolják a szövetek és a sejtek anyagcseréjét. A kockázati tényezők közé tartozik a hormonális gyógyszerek helytelen használata, az endokrin mirigyek betegségei, állandó stressz.Ez az ösztrogén hormon szerepét mutatja. Néha parakeratosis alakul ki a vírusfertőzés hátterében. A kórokozó szerepe lehet például papillomavírus. A bakteriális elváltozások (chlamydia, gonorrhoea) kóros szöveti változásokat is okozhatnak. A kockázati tényezők közé tartozik a szexuális partnerek gyakori változása, durva szexuális aktusok. A sejt keratinizáció méhnyálkahártya-sérülések (születési sérülések, abortuszok és más nőgyógyászati ​​beavatkozások, az intrauterin eszköz helytelen behelyezése) jelenlétében lehetséges. Az ok a kismedencei szervek gyulladásos betegsége lehet. A személyi higiénés szabályokkal szemben kedvezőtlen hatással van a reproduktív rendszer működésére. Az okok listája magában foglalja az immunrendszer aktivitásának csökkenését is. Bizonyított, hogy a szervezet cinkhiánya is kiválthatja a betegséget. Jelen esetben a gyulladás gyógyszeres kezelés jön szóba,majd citológia lelet ismétlése.


        Kérdés: 2020. január 11., 06:50; Megválaszolva: 2020. január 13., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: