• Hyperplasia atypiával

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!Most 2019.12.02.án volt egy küretem pecsételő vérzés miatt.Orvosom méheltávolítást javasolt saját érdekemben hogy a későbbiekben ez ne okozzon gondot.Szövettanom: HE festés után bőséges endometriális nyálkahártya részlet látható,melyek változatos képet mutatnak.Egy részükben szekréciós jelek ismerhetők fel,más részük polypid jellegű,vaskos falu ereket is tartalmaz.Utóbbi mucosarészleteken belül zsúfoltan elhelyezkedő,komplex szerkezetű mirigyek észlelhetők,melyek egy egy fókuszban szorosan egymáshoz fekszenek.A mirigyeket bélelő hámsejtek cytoplasmájában több helyen sub és supranucleáris vacuolisatio figyelhető meg,valamint több fókuszban a mirigyhámsejtek magjai atypusosak.Helyenként laphám morulák is megjelentek.Egyértelmű invázió nem azonosítható.Vélemény: A bőséges mintában polypoid jellegű fokális atípusos komplex hyperplasia látható.A minta alapján malignitás egyértelműen nem igazolható de nem is zárható ki.Reproduktív célú hormonkezelés felfüggesztése és szoros kontroll javasolt.Gyermekem még nincs lombikprogramban vettünk részt eddig sikertelenül.Az lenne a kérdésem hogy a méheltávolítás az egyetlen megoldás?Válaszát köszönöm! Tisztelette: Brigitta

        Dr. Kiss György válasza a Hyperplasia atypiával. témában

        Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm levelét és rendkivül nehezen válaszolok. Egyrészt: A szövettani értékelés rendkivül pontos és szakmáját nagyon értő pathológus véleménye. Kezelőorvosának ezen alapuló mütéti indikációja is helytálló , mert az atypusos elváltozások még inváziót nem mutatnak. Másrészt: az Ön rendkivül nehéz helyzetét és további céljait figyelembevéve valóban meggondolandó a radikális mütét. Ha , az utóbbit veszem figyelembe akkor annak reményében, hogy a kórosan elváltozott nyálkahártyát a méhüri beavatkozás során maradéktalanul eltávolitották-az IVF hormonkezelést mellőzve, szoros szakorvosi felügyelet mellett / a méhnyálkahártya rendszeres hüvelyi ultrahang ellenőrzése / talán lehet időt nyerni. Ismételt pecsétlő vérzés jelentkezésekor viszont nincs értelme a radikális mütétet halogatni. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2019. december 17., 11:17; Megválaszolva: 2019. december 22., 13:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.