• Hpv gyanú

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Úr! Nem rég voltam rákszűrésen,ahol az orvosom azt javasolta,hogy Hpv tesztet elletve CIN plus testet érdemes elvégezni,mert valami enyhefokú elváltozást észleltek (Lsil) azt hiszem,amit a Hpv is okozhat. Nos nekem régebben sűrűn voltak Herpes gondjaim a számon sűrűn kijött ,de mostanában mióta cinket szedek nem jön ki.Ez állhat összefüggésben a Hpv-vel vagy hogy valami elváltozást találtak? Nagyon ideges vagyok legközelebb 3hónap múlva kell visszamennem.előre is köszönöm

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A jelzett LSIL enyhe fokú hámeltérést jelent a méhszájon. A “low grade squamosus laesion” angol kifejezésből származik az LSIL rövidítés. A CIN cervical intraepithelial neoplasia, a CIN1 ennek a legenyhébb fokozata. A HPV a humán papillóma vírus rövidítése. Ennek sok törzse közül néhány vírustörzs nagyobb valószínűséggel okoz méhnyakrákot, ezért javasolták a HPV tipizálást, vagyis annak megállapítását, hogy milyen típusú vírus mutatható ki Önnél a méhszájon. A Herpeszt a szájon más vírus okozza. Ezen cytológiai lelet esetén a teendő :3 hónap múlva ismételt rákszűrés,HPV teszt jön szóba.


        Kérdés: 2019. december 02., 16:37; Megválaszolva: 2019. december 03., 20:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: