Prolaktin

Kedves doktornő/úr! 10 éve már, hogy menstruáció megelozo 2 hétben a melleim fajdalmassa válnak, nemrég derült ki, hogy ciszták vannak benne van egy egész nagy is. A menstruációs ciklusom egészen szabálytalan volt az elmúlt években, legtöbb esetben kimaradt hetekre vagy akár hónapokra is. A menstruáció fájdalmas és csak 1 napig tart az is nagyon minimális vérzés. Utána már csak barnás folyás van 3 napig kB. Nem szedek fogamzásgátlót, már lassan 1 éve próbálkozunk és nem sikerült teherbe esnem. Menstruáció 2.napján mért prolaktin szintem 819 melynek referencia értéke postmenpoausa-38,0-430, premenopausa 59,0-619. Az aktív prolaktin 339 mlU/l a visszanyerés 40-60%a minta prolaktin monomert makroprolaktint és/vagy prolaktin oligomert tartalmaz. Aztán most kB menstruáció 15.napjan 519 mlU/l referencia érték ugyan az mint az előzőnél. Egy helyen végezték a vérvizsgálatot. Mit gondol, lehet e a magas prolaktin szint az oka a meddosegemnek illetve a mellekben a cisztáknak? Minden más hormonom normál értéken belül volt.Az ösztrodiadol volt talán picit alacsony 80pmol/l ref. Érték :71,6-529.Köszönöm kedves valaszat.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

A prolaktin hormon a peteérést gátolja,ily módon a peteérés hiánya miatt fogamzás nem jön létre.A menstruáció rendszertelensége,valamint mennyisége,az emlő elváltozások is az emelkedett prolaktin hormon szintre vezethetők vissza.Ösztrogén hormon nincs kiegyensúlyozva sárgatest hormonnal. Gyógyszeres kezelésre van szükség az emelkedett prolaktin szint miatt,kivizsgálást követően. Keressen fel endokrinológiai szakrendelést,vagy abban jártas nőgyógyászati szakrendelést.

Kérdés: 2019. november 21., 19:55; Megválaszolva: 2019. november 25., 20:53
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...
Hova forduljak?
Lehetek terhes?
Mi okozhatja a panaszaimat?