• 8 CM-ES DERMOID PETEFÉSZEK CISZTA

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Vesekőgyanú miatt készült CT felvétel a kismedencémről és hasamról mely során kiderült, hogy vesekövem nincsen viszont van egy 75mm-es elváltozás a bal petefészkemben, körülötte felszaporodott számú, de nem kóros méretű nyirokcsomókkal. A nőgyógyászom a magán rendelésén dermoid cisztának ítélte, de tovább küldött egy ultrahang orvoshoz is aki egy 10 mm-es miómát is felfedezett és megerősítette a dermoid ciszta gyanút. Nőgyógyászom javaslatára tumormarker vizsgálatra is elmentem ahol a Rome score index 5,292%, a HE4 42,6 pmol/L (referencia 0-60,5), a CA125 19,8 U/mL (referencia 0,0-35,0) eredményt kaptam, ami elvileg nagyon jónak számít. A nőgyógyászom az első vizsgálat után azt mondta, biztosan műteni kell, hiszen egy nagy méretű cisztáról van szó, és nem is folyadékkal teli, így felszívódásra nincs esély. Azt mondta valószínűleg a bal oldali petefészket teljesen el kell távolítani, ne sportoljak és ne erőltessem meg magam, hiszen a ciszta mérete miatt nagyobb baj is történhet. Orvosom kérése az volt, a tumormarker vizsgálat után hívjam fel az eredménnyel, ez meg is történt mire azt mondta a jó eredményre tekintettel ráérek november végén december elején visszamenni hozzá.. Aztán akkor kitaláljuk mit csináljunk. Egy kicsit kétségbe vagyok esve és össze is zavarodtam. Első alkalommal egyből a műtétet emlegette, most pedig ráérünk a következő vizittel is novemberben, de addig ne sportoljak és ne csináljak semmi megterhelőt. 28 éves vagyok, gyermeket szeretnék vállalni. Szeretném mielőbb megoldani ezt a problémát. Szeretnék tanácsot kérni, mit gondol érdemes lenne másik orvost is felkeresnem? Köszönettel,

        Dr. Kiss György válasza a 8 CM-ES DERMOID PETEFÉSZEK CYSTA témában

        Tisztelt Hölgyem ! Kezelőorvosa helyesen járt el, a tumormarkarek alapján valóban kizárható a rossszindulatu folyamat. Véleményem szerint a cysta laparoscópiás uton való mielőbbi eltávolitása lehetne a helyes eljárás, melynek során a méhében talált myomás göbről is információhoz juthatnának. Tekintettel a jövőbeni gyermekvállalásra a tulzott radikalitás/ myoma góc eltávolitás / mindnképpen kerülendő. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2019. szeptember 20., 10:39; Megválaszolva: 2019. szeptember 26., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: