• MR lelet értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktorúr, 25 éves nő vagyok Lázas állapot miatt voltak vizsgálataim, a láz okát nem találtuk. Hasi UH eredménye: A bal adnexum nem ítélhető meg, a jobb ovarium régiójában kb. 5,2x4,9 cm-es inhomogén struktúrájú elváltozás van. Vél: térfoglaló folyamat a jobb ovarium régiójában. (menstruáció előtt) Történt nőgyógyászati vizsgálat: (menstruáció után 1.nappal) Vv: R.nagy tömött ut. afv. Jo-n jókora zölddiónyi rugalmas res. tap., bo. szabad körny. UH TVS: R.nagy ut.-ban 4 mm-es endom. Bo.ov: 38x28 mm, benne több follic., jo.ov.-nak megf. egy 47x37 mm-es cyst. és szolid részeket is tart. képlet. Tumormarkerek negatívak. Gyulladásos markerek negatívak. Dermoid cysta? Kismedence MR: (menstruáció után 1 héttel) Az uterus norm. nagyságú, szerkezete megtartott, üregében kevés folyadék látható. A bal petefészekben egy 24 mm-es és több apró cysta ábrázolódik. A jobb petefészekben 19 x 12 mm-es a T2 képeken alacsony, a T1 képeken közepes jelintezitású, kissé inhomogén megjelenésű, jól körülírt laesio figyelhető meg, mely körül fokozott kontraszthalmozás ábrázolódik. Mellette számos apró - 10 mm-es cysticus laesio észlelhető. A cysticus laesiok falának megfelelően mko. fokozott halmozás észlelhető. Diffusio gátlás nem észlelhető. A Douglasban 13 mm rétegvastagságú szabad folyadék mutatható ki. Kóros nyirokcsomó a kismedencében nem azonosítható. Vél: A jobb petefészekben lévő 19 mm-es laesio lehet szolid elváltozás vagy bevérzett cysta, térfoglalás nem zárható ki. Abscessus nem ábrázolódott. Nőgyógyász szerint várjunk, hátha elmúlik. Szeretném kérni az Ön véleményét, mi lehet ez? Várni kell, és elmúlik? Köszönettel.

        Dr. Kiss György válasza a MRI lelet értékelése témában

        Tisztelt Hölgyem ! Amennyiben a lázas állapot ismétlődne, ugy a jobb petefészek állapotának tisztázása miatt diagnosztikus laparoscópia végzése javasolt. Ugy az UH, mint az MRI vizsgálat nagyon korrekten fogalmaz, valóban felmerülhet a dermoid cysta lehetősége is, viszont kezelőorvosának annyiban van igaza a várakozással, hogy a laparoscópia mütéti eljárás, melynek kellő indikaticiójának kell, hogy legyen. Véleményem szerint ez lehetne az, ha a tisztázatlan lázas állapot ismétlődne. Üdvözlettel: dr.Kiss.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 15., 17:46; Megválaszolva: 2019. augusztus 15., 18:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: