• Polycystas ovarium fogamzásgátló mellett?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Úr/Nő! 2 éve szedek Dienille fogamzasgatlot, soha nem volt vele problémám. Az utolsó megvonásos vérzés szokatlanul erős volt, görcsökkel kísérve. A hónapban barnás pecsételést tapasztaltam , így elmentem nőgyógyaszhoz. Mindig rendesen szedem a gyógyszert, a véletlen terhességet is kizárta mind a teszt, mind az orvosi vizsgálat. Viszont mindkét petefeszkemben sok apró cisztat lehetett látni az ultrahangon. Az lenne a kérdésem hogy úgy tudom PCOS-re fogamzasgatlot írnak fel. Ennek ellenére kialakulhatott fogamzásgátló mellett is ez az UH kép? Vagy ez valamilyen véletlen hormon ingadozás , esetleg a fogamzásgátló nem hat megfelelően , vagy csak jelentéktelen megjelenés. Nem volt rendszertelen a menstruaciom, de mindig sok acneval szenvedtem, ami miatt elkezdtem szedni fogamzasgatlot. Előre is köszönöm a választ! Természetesen hormon panel folyamatban, de nagyon aggódok az eredményekig.

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nők körülbelül 20 százalékát érintő gyakori kórkép. Az androgén hormonok megemelkedett szintje számos aggasztó tünetet eredményezhet, amilyen a csökkent fertilitás, a szabálytalan menstruációs ciklusok, a fokozott szőrösödés és az acne. A kezelés célja a tünetek enyhítése. A terápia részét képezi orális fogamzásgátlók (OCP, oral contraceptive pills) alkalmazása azon betegek esetében, akik nem terveznek terhességet. Terhességet tervezők esetében enyhébb esetekben elegendő lehet egy anyagcserére ható gyógyszer (metformin) szedése is, amelyet jelenleg hivatalosan csak belgyógyász szakorvos írhat fel. Ha ez önmagában kevés, lehetőség van a peteérés gyógyszeres stimulálására, ennek többszöri sikertelensége esetén pedig laparoszkópos nőgyógyászati műtét elvégzésére is, amely során a petefészkek PCOS esetén megvastagodott külső tokját több helyen kilyukasztják, ezáltal lehetővé téve az érett petesejtek kiszabadulását a petefészekből. Ha ezek a kezelések sem hoznak eredményt, általában csak a mesterséges megtermékenyítés marad mint végső megoldás az áhított gyermekáldás eléréséhez. A fogamzásgátló jótékony hatással van PCOS-re,UH kép nem rosszabbodik mellette. Egy jól megválasztott fogamzásgátló segíti a terhesség időzítését A PCOS gyógyulásának nyomon követése hormon- és ultrahangvizsgálatokkal lehetséges.


        Kérdés: 2019. július 31., 16:36; Megválaszolva: 2019. augusztus 05., 20:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: