• Sorozatos vetélés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 44 éves, három gyermekes elvált anyuka vagyok. Új párommal kisbabát szeretnénk, de lassan egy éve hiába próbálkozunk. Egészséges életmódot folytatok, menstruációm napra pontos. Több alkalommal kimaradt a menstruáció, de mindig leválik?, kilökődik? a petezsák, és utána pár órával a vérzés is megindul. Most hat hetes terhes voltam, de tegnap megint megtörtént. A vérzésem most még nem indult meg, de nem áltatom magam, gondolom idő kérdése. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt? Sajnos a nőgyógyászomtól nem kapok semmi kapaszkodót, pedig nagyon szeretnék rá választ kapni. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anna

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        A terhességek 20-25%-a végződik vetéléssel.A spontán vetélések okait a legtöbbször nem sikerül felderíteni. Ami ismert, az néhány olyan tényező, amelyek a vetélések lehetséges okaiként szerepelhetnek. Az első trimeszterben bekövetkező vetélések leggyakoribb kiváltó okának a magzati kromoszóma-rendellenességek tekinthetőek,50-60%-ban. A kromoszómahibák a petesejt vagy a spermium genetikai anyagának eltéréseire vezethetőek vissza, illetve az is előfordulhat, hogy az embriókezdemény osztódási folyamata során lép fel probléma. A vetélés további okai lehetnek a hormonális problémák, a vírusfertőzések és az utóbbiak következtében kialakuló lázas állapot. Az anya életmódbeli tényezői -például a túlzott stressz, a dohányzás vagy az alultápláltság – szintén vetéléshez vezethetnek. A túlzott mértékű koffeinfogyasztásról is feltételezik, hogy vetélést okozhat, és ugyanilyen hatással járhat, ha erősebb sugárterhelés éri az anyát. A méh fejlődési rendellenességei ugyan ritkák, de ugyancsak vetélést okozhatnak, a koraterhességben bekövetkező vetéléseknek emellett immunológiai háttere is lehet. A fokozott (veleszületett, vagyis genetikai) és a szerzett trombózishajlam vizsgálatát is elvégzik a többedszer vetélőknél, mert ez is viszonylag gyakori oka lehet a vetéléseknek. Vetéléshez vezethet az is, ha a megtermékenyített petesejt – szintén ismeretlen okból – nem képes beágyazódni a méhfalba. Az anya idősebb életkora szintén kockázatnövelő tényező, ahogyan az is, ha komoly lelki trauma éri a kismamát. Genetikai vizsgálatot tanácsos elvégezni.Terhesség esetén a hormonpótlás végzése célszerűnek látszik.


        Kérdés: 2019. június 25., 05:20; Megválaszolva: 2019. június 25., 21:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: