Sorozatos vetélés

Tisztelt Doktor Úr! 44 éves, három gyermekes elvált anyuka vagyok. Új párommal kisbabát szeretnénk, de lassan egy éve hiába próbálkozunk. Egészséges életmódot folytatok, menstruációm napra pontos. Több alkalommal kimaradt a menstruáció, de mindig leválik? , kilökődik? a petezsák, és utána pár órával a vérzés is megindul. Most hat hetes terhes voltam, de tegnap megint megtörtént. A vérzésem most még nem indult meg, de nem áltatom magam, gondolom idő kérdése. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt? Sajnos a nőgyógyászomtól nem kapok semmi kapaszkodót, pedig nagyon szeretnék rá választ kapni. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

A terhességek 20-25%-a végződik vetéléssel.A spontán vetélések okait a legtöbbször nem sikerül felderíteni. Ami ismert, az néhány olyan tényező, amelyek a vetélések lehetséges okaiként szerepelhetnek.

Az első trimeszterben bekövetkező vetélések leggyakoribb kiváltó okának a magzati kromoszóma-rendellenességek tekinthetőek,50-60%-ban. A kromoszómahibák a petesejt vagy a spermium genetikai anyagának eltéréseire vezethetőek vissza, illetve az is előfordulhat, hogy az embriókezdemény osztódási folyamata során lép fel probléma.

A vetélés további okai lehetnek a hormonális problémák, a vírusfertőzések és az utóbbiak következtében kialakuló lázas állapot. Az anya életmódbeli tényezői -például a túlzott stressz, a dohányzás vagy az alultápláltság – szintén vetéléshez vezethetnek. A túlzott mértékű koffeinfogyasztásról is feltételezik, hogy vetélést okozhat, és ugyanilyen hatással járhat, ha erősebb sugárterhelés éri az anyát.

A méh fejlődési rendellenességei ugyan ritkák, de ugyancsak vetélést okozhatnak, a koraterhességben bekövetkező vetéléseknek emellett immunológiai háttere is lehet. A fokozott (veleszületett, vagyis genetikai) és a szerzett trombózishajlam vizsgálatát is elvégzik a többedszer vetélőknél, mert ez is viszonylag gyakori oka lehet a vetéléseknek.

Vetéléshez vezethet az is, ha a megtermékenyített petesejt – szintén ismeretlen okból – nem képes beágyazódni a méhfalba. Az anya idősebb életkora szintén kockázatnövelő tényező, ahogyan az is, ha komoly lelki trauma éri a kismamát.

Genetikai vizsgálatot tanácsos elvégezni.Terhesség esetén a hormonpótlás végzése célszerűnek látszik.

Kérdés: 2019. június 25., 05:20; Megválaszolva: 2019. június 25., 21:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
11 napja késik a menstruációm
Mikrobiológiai lelet
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Terhesség