• Petefészek körüli szúró fájdalom + myoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, kérdésem az alábbi lenne: 5 hónapja minden ciklusom kb. 5.-12. napja között az alhasam bal oldalán szúró, nyilalló fájdalmat érzek. Márciusban voltam nőgyógyászati kontrollon mióma miatt (tavaly augusztusban, rákszűrésen 31 mm-es volt, idén tavasszal 25 mm, tehát kicsit zsugorodott). Már akkor jeleztem orvosomnak a szúró érzést, meg is vizsgálta alaposan a bal oldali petefészkemet is, de mindent rendben talált. Érdekes, hogy mindig a ciklusom adott napján jelentkezik, és kb. félidőben véget is ér, a ciklus második felében semmilyen panaszom nincs. Viszont mindig a bal oldal, minden hónapban már kb. 5. cikluson keresztül. A legutóbbi menses már fájdalmas volt, és hosszabb, mint a megszokott, több vérzéssel, a ciklusom is lerövidült 27-28 napról 25 napra. A miómát fél évente ellenőrzi az orvosom, szeptemberre van időpontom ismét hozzá. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e összefüggés a mióma és a petefészek körüli szúró fájdalom között, illetve ha nincs semmi eltérés, akkor mi okozhatja a ciklus adott napjain jelentkező kellemetlen érzést bal oldalon? (gondoltam tüszőérésre is, de korábban soha nem voltak ilyen tüneteim.) A leletem alapján a myomagóc az uterus elülső falában van, mely az endom. vonalát éppen eléri, de azt még nem domborítja. Segítségét előre is köszönöm: Annamari

        Dr. Szalóczy Péter válasza a időszakos alhasi fájdalom. témában

        Kedves Annamari! A miómával nem valószínű, hogy panaszai összefüggnének. Évek múlva menopauzától a mióma el fog tűnni apránként. Terápiás,próbaként el kéne kezdeni 2-3 hónapra szedni egy korszerű hormonális fogamzásgátlót, hogy panaszai megszűnnek-e? Ez csillapítja átmenetileg a míóma fejlődését, pontos és nem erős vérzést jelentetne a szedés idején.Ha javult az állapot, visszatér-e a panasz a befejezéskor? Mert akkor a hormonális hátterének szerepe van a panasz kialakulásában.


        Kérdés: 2019. május 29., 13:07; Megválaszolva: 2019. május 30., 13:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: