• Éretlen tüszők = pcos?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Pár hónapja voltam nőgyógyásznál, ahol az ultrahangos vizsgálatnál a doktornő azt mondta van pár éretlen tüsző a petefészkeimben (?). Egyből rákérdeztem, hogy ez gondot jelenthet-e, erre a válasz az volt, hogy nem, mert nem sok ilyen van,akkor lenne baj, ha lánc szerűen sok ilyen alakult volna ki. Emellett pedig a vizsgálatkor mutatta, hogy jelenleg van nagy, beérett tüsző is. A válasz arra, hogy ez mitől lehetett akkor, az volt, hogy a stresszesebb hónapok okozhatnak ilyet,ne aggódjak. Rendszeres vérzésem van, nem szokott kimaradás lenni sosem és általában pontos is szokott lenni. Van okom pcos-re gyanakodni? Vagy tényleg előfordul az ilyen? A másik kérdésem az lenne, hogy alapvetően nálam nem jár fájdalommal az együttlét, kivéve a menstruációm előtti 1-2 napban. Akkor sem az együttlét során, hanem utána menstruációs fájdalom lép fel, majd elmúlik. Ennek milyen oka lehet? Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A PCOS egy szindróma, azaz tünet-együttes, mely egyénenként eltérő tünetek és panaszok kombinációját jelentheti. Az alábbi tünetek közül kettő vagy több jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni: Szabálytalan vagy kimaradó menstruációs ciklusok. Évi kilenc vagy ennél kevesebb menstruáció hátterében állhat policisztás petefészek szindróma. A vérzések ilyenkor erőteljesebbek lehetnek, mint egyébként. Meddőség. A tüszőrepedés (ovuláció) hiánya miatt a rendszeres szexuális élet ellenére elmarad a megtermékenyülés. Ha egy éven túl sem következik be a várt terhesség, érdemes szakemberhez fordulni. Fokozott szőrnövekedés. A PCOS egyik jellemző tünete lehet az arcon vagy a testen a korábbinál erősebb, sötétebb szőrszálak megjelenése. A lábakon vagy a karokon is jelentkezhet fokozott szőrösödés. A haj elvékonyodása, ritkulása is figyelmeztethet a problémára. Túlsúly vagy elhízás. hirtelen súlygyarapodás, elhízás – különösen, ha a csípőtájon kifejezettebb a jelentkező súlyfelesleg – utalhat policisztás petefészek szindrómára. Bőr problémák. Zsíros, pattanásos bőr, akne jellemző lehet, de előfordulhat a bőr barnás elszíneződése a hajlatokban és a nyakon, az inzulin rezisztencia következményeként. Az endokrinológiai kivizsgálás a részletes kórtörténet felvételével és fizikális vizsgálattal kezdődik. A jellegzetes tünetek és panaszok alapján felmerülő diagnózis megerősítését szolgálják a hormonszint vizsgálatok. Az LH, FSH, ösztrogén és az androgén hormonok (DHEA és tesztoszteron) mérése mellett a prolaktin szintet és a pajzsmirigy funkciót is vizsgálni kell, valamint szükséges a vércukorterhelés elvégzése a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia igazolására vagy kizárására. Jellegzetes ultrahang képe, van a petefészekben számos egyenlő nagyságú tüsző látható. A szexuális együttlét nem jár fájdalommal az normális,a menstruáció körüli fájdalomnak hormonális oka van.


        Kérdés: 2019. május 27., 10:53; Megválaszolva: 2019. május 28., 22:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: