• Fogamzásgátlótól hüvelyégés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor/Doktornő! Kb. Masfél éve szedem a Dienille filmtablettat, mert petefészek cisztáim és súlyos aknéim lettek. A fogamzásgátló szedése előtt nem volt ilyen jellegű problémám, de azóta havi rendszerességgel menstruáció előtti héttől kezdve egészen a végéig furcsa belső égést tapasztalok a hüvelyemben és a szeméremajak környékén is. Először azt hittem ez mindig valamilyen fertőzéstől van, de megfigyeltem, hogy csak ilyenkor tapasztalom ezt az érzést, ebben a ciklusban, aztán elmúlik a menstruáció végével. Külső hatásokra érzékenyebb, például nyáron víz és tampon hatásától. Van amikor enyhébb, de ez a probléma minden hónapban jelentkezik. A nőgyógyászom szerint nem lehet a fogamzásgátló miatt, bàr a hormonokra lehet gyanakodni, vagy hogy nálam ezt váltja ki. Ön mit javasol? Érdemes lenne tablettát váltani, vagy esetleg más orvos véleményét kikérni erről? Kedves válaszát előre is köszönöm Kinga

        Dr. Szalóczy Péter válasza a ismétlődő hüvelygyulladás témában

        Kedves Kinga! Hosszútávú fogamzásgátló szedőknél a napi 1 tablettával bevitt hormonmennyiség a korszerű, kis dózisú fogamzásgátlókban kevesebb, mint amit a petefészek aznapra termelt volna. Így a hormonérzékeny hüvelyhám nem,lesz olyan fejlett, rosszabb az ellenálló képessége kórokozókkal szemben, melyek szinte mindig jelen vannak, de a tablettamentes dúsabb hám és glikogén tartalmából tejsavat készítő tejsav védő baktériumok elbánnak velük.Tisztázandó, hogy elszaporodik-e a ciklusai vége felé a tünetekért felelős gomba vagy baktérium, ha a tenyésztés negatív, szokjon hozzá a védelmet segítő bármely recept nélkül kapható hüvelyi protexinhez. Indítson napi egyszeri felhelyezéssel, majd egy hét múlva heti kétszer, később hosszan heti egyet helyezzen fel.Vérzés előtti napokon sűrítheti átmenetileg. A hüvelyi protexinek erősítik a védő tejsav baktériumok optimális mennyiségét,jelenlétét.Ez a menetrend minden hormonális fogamzásgátló szedőnek ajánlott.


        Kérdés: 2019. április 29., 16:41; Megválaszolva: 2019. május 06., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: