• Mikor múlhat el a betegségem? Mennyire súlyos az állapotom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! LSIL, hrHPV-fertőzést állapítottak meg nálam a nyáron MEDSERV + szűrés segítségével. Azt javasolta az orvosom, hogy Isoprinosine-t szedjek 3x2/nap 2 hétig, 2 hétig szünet, összesen 3-szor, emellett Deflagyn-Q-t használjak. Ezeket mind alkalmaztam előírás szerint. Tegnap voltam újabb MEDSERV+ szűrésen. Sajnos nagyon aggódók az eredmények miatt. Másik orvos véleménye szerint nem az immunerősítést kell alkalmazni, hanem inkább oltassam be magamat Gardasil 9-el (ami megtörtént, már két injekciót megkaptam) és ennek az orvosnak a véleménye szerint a nálam alkalmazott szűrés nem megfelelő, véleménye szerint hamis diagnózist is fel tudnak ezzel állítani. Ezt nem igazán értettem. Az lenne a kérdésem hogy mi a véleménye a MEDSERV+ szűrésről? Mit értett azon a másik orvos hogy nem megfelelő szűrés? Mennyire súlyos ez az állapot? Mennyi idő múlva gyógyulhatok meg? Érdemes e ezeken a gyógyszereken kívül mást alkalmazni? Előfordulhat hogy rosszabbodik az állapotom? Érdemes más vizsgálatot végezni, esetleg másik orvoshoz elmenni? Ez az állapot normális 22 évesen? Nem csak idősebbeknél fordulhat ez elő?

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A leletben jelzett LSIL enyhe fokú hámeltérést jelent a méhszájon. A “low grade squamosus laesion” angol kifejezésből származik az LSIL rövidítés. A high-risk HPV-típusok etiológiai faktorként szerepelnek csaknem minden méhnyakrákban és a közvetlen rákelőző léziókban, azaz a high-grade cervicalis intraepithelialis neoplasiákban. A két legfontosabb nagy kockázatú HPV-típus a 16-os és a 18-as, ami a méhnyakrákok 70%-ában kimutatható. Emellett nagy kockázatú HPV-típus a HPV-31, -33, -35, -45, -52 és -58 típus is. A HPV-oltás yértelműen VÉD a méhnyakrákkal szemben. Bár egyes megfigyelések szerint a fő high-risk HPV-típusok (16 és 18 típus) elleni oltás keresztvédelmet ad más HPV-típusokkal szemben, oltás mellett is kialakulhat a betegség. Ezért nőgyógyászati rákszűrésre oltás után is járjon el. A nőgyógyászati rákszűrés célja, hogy a rákmegelőző elváltozások kimutatásával időben meg lehessen akadályozni a méhnyakrákot, illetve, időben felismerve meg lehessen szüntetni a daganatot. Erre a célra nőgyógyászati citológiai vizsgálat végzése ajánlott. A HPV-negatív teszteredmény alapján az ismételt rákszűrésre később (5 év múlva) kerülhet sor. HPV-pozitív eredmény esetén (amennyiben a citológiai vizsgálat eredménye negatív) fél év múlva ismételt citológiai vizsgálat javasolt. Gyulladás ellenes kezelés után ismételt cytológia vizsgálat tanácsos.Továbbiak a lelet birtokában.


        Kérdés: 2019. január 04., 21:30; Megválaszolva: 2019. január 07., 22:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: