• Lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Mit jelent a CLA 125 vizsgálatnál a 12-es érték és a HE4 45, 59? A labor vizsgálati tartománya CLA125-nél 0-30, HE4-nél <76, 2. Ez az első ilyen irányú vizsgálat nálam. Előre is köszőnöm a válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Azt jelenti, hogy mindkét érték normális tartományban van, nem kóros CA-125 és He4. A CA-125 egy nagy molekulatömegű, mesothel sejtek által termelt mucinózus glikoprotein. A biokémiai rutin módszerekkel mérhető tumormarker anyagok közül a CA-125 a legelterjedtebben alkalmazott vizsgálat. A CA125 magas szenzitivitású teszt, de mivel értéke számos egyéb jóindulatú megbetegedésben, - leggyakrabban endometriosisban – is emelkedést mutat, ezért alacsony specificitása miatt a petefészek rosszindulatú daganatának szűrésére nem alkalmas. Azonban utánkövetésre, recidívák felismerésére jól használható. A HE4 fehérjét a mellékherén kívül számos egyéb hámsejtben is leírták (légzőhám, urogenitális rendszer, pajzsmirigy), azonban a legnagyobb gyakorlati jelentősége annak van, hogy az epitheliális ováriumkarcinóma okozta megbetegedés során kimutatható a beteg szérumában. Bizonyítást nyert az is, hogy endometriosis esetében nem emelkedik, ellentétben a CA-125 értékekkel. A HE4 teszt eredményének álpozitivitását okozhatják pl: vesebetegség, májchirrosis vagy bizonyos tüdőbetegségek is. A kismedencei terime-növekedés diagnosztikája során világszerte rutinszerűen alkalmazzák a fizikális vizsgálat mellett a kismedencei ultrahangot és a szérum CA-125 meghatározást. A HE4 teszt eredményeivel kiegészíthető eljárás az Abbott ARCHITECT rendszeren végezhető. A mért értékekből kiszámítható az úgynevezett ROMA-index (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm – a petefészek rosszindulatú folyamatára vonatkozó kockázati algoritmus). A HE4 és a CA-125 szintjének meghatározásán alapuló kockázat elemzés hatékony módszer a petefészek-elváltozások műtét előtti kivizsgálásakor. A kockázati csoportba sorolás segítségével elkülöníthetők azok a betegek (nagy kockázatú csoport), akik nagyobb valószínűséggel szenvednek petefészekrákban.


        Kérdés: 2018. november 25., 10:36; Megválaszolva: 2018. november 27., 22:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: