• PCOS?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/ Doktornő, A következő a problémám: nagyon rendszertelen a menstruációm, lassan 2 hónapja nem jött meg. A ciklusom 40.napján kértem hormonvizsgálatot, melynek eredménye a következő: Tsh: 1, 882 mIU/L (ref: 0, 400-4, 000) Lh: 53, 25 U/L (ref: follik. Fazis: 2, 12-10, 89, ovul.fazis: 19, 18-103, 03, lut. Fazis: 1, 20-12, 86, posztmenopauza:10, 87-58, 64 U/L) FSH: 8, 50 U/L (ref: follik.fazis: 3, 85-8, 78, ovul fazis: 4, 54-22, 51, lut. Fazis: 1, 79-5, 12, posztmen:16, 74-113, 59 U/L) Prolaktin: 305, 2 mIU/L (ref: nem terhes esetben: 70, 8-566, 5 mIU/L) Ösztradiol: 699, 3 pmol/L (ref: follik.fazis: 99, 1-447, 9, ov fazis: 348, 7-1589, 5, lut.fazis: 179, 9-1068, 3, posztmen: kevesebb mint 73, 42 pmol/L.) Progeszteron: 1, 2 nmol/L. (Ref: follik fazis: 0, 98-4, 83, lut fazis: 16, 40-59, 02, posztmen:kevesebb, mint 0, 25-2, 48, I.trimeszter: 15, 04-161, 35, II.trimeszter: 61, 72-144, 05 nmol/l.) Még nem voltam nőgyógyásznál az eredményeimmel, csak a diabetológusom látta, és ő is észrevette hogy valami nem stimmel, mivel ami az egyik ertek egyik fazisaban normális, az a másiknál nincs összhangban. Az értékelést nehezíti, hogy a vérvétel napján, október 16-án én már 40 napja nem menstruáltam, tehát nem tudni hogy melyik fázisban voltam épp. Azóta se jött meg, én arra gyanakszom, hogy talán PCOS...terhesség gondolom nem lehet az eredmények alapján, tesztet még nem csináltam. Szeretném megkérdezni, hogy az eredmények alapján milyen betegség valószínű, illetve fennáll-e a lehetősége, hogy meddő vagyok? Egyébként cukorbeteg vagyok 10 éves korom óta, tehát 16 éve. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Brigi

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A labor leletek attól függően, hogy a ciklus mely napján van, változnak. Follikuláris fázisban van. Az első teendő a terhesség megállapítása, kizárása. A méh, méhnyálkahártya, petefészek vizsgálata szűkséges. A PCOS-nek jellegzetes ultrahang vizsgálati képe van. Ehhez nőgyógyászati szakvizsgálatra van szükség. Annak birtokában gyógyszeres kezelés jön szóba. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.


        Kérdés: 2018. október 31., 10:53; Megválaszolva: 2018. november 04., 19:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: