• Mit tegyek, ha a a rákszűrésem eredménye LSIL CIN I.?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a rákszűrésem eredménye LSIL CIN I. lett. Az orvosom a következőt javasolta: "Amennyiben az előző - hozzávetőleg 1 éven belül történt - méhnyakrákszűrés eredménye KENET NEGATÍV (P1/P2) - KOLPOSZKÓPIA NEGATÍV volt, akkor első lépésként az esetleges hüvelygyulladás és/vagy ösztrogénhiány fennállásának kizárása vagy kezelése a cél. Kezdjen el egy 3-6 hónapos gyulladás ellenes, hüvelyflóra regeneráló kúrát, amely a recept nélkül kapható Micovag Plus hüvelykúp, a Gynoflor hüvelytabletta, valamint az Ovestin hüvelykenőcs használatából álljon. Heti 1x felváltva használja a hüvelykúpot és a hüvelytablettát (egyik héten az egyiket, másik héten a másikat), és azt egészítse ki heti 1-2x a hüvelykenőccsel. Ha gombafonalak jelenléte is fel van tüntetve a leleten, akkor az ellen hatásos lehet a szintén recept nélkül megvásárolható Canesten Kombi hüvelytabletta és krém. A fenti kezelés után - 3-6 hónap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Amennyiben ismét pozitív lenne, akkor egy HPV-meghatározásra lehet szükség. Ha ennek eredménye nagykockázatú HPV pozitív (hrHPV+), akkor a kolposzkópiát és a kenetvételt 3 hónap* múlva kell majd ismételni. HPV Negatív, vagy kiskockázatú HPV pozitív (lrHPV+) eredmény esetén a kolposzkópiát és a kenetvételt elegendő lesz 6 hónap* múlva megismételni.Ha már a korábbi méhnyakrákszűrés eredménye is pozitív volt, vagy panaszai vannak, akkor egy konzultáció keretén belül tudjuk személyre szabottan eldönteni, hogy milyen további lépésekre lesz szükség. A korábbi, illetve a mostani eredményeket összevetve lehet meghatározni a teendőket, mint pl. a HPV-teszt, a 3-6 hónap múlva történő újabb méhnyakrákszűrés, de ismételt pozitív eredmények, illetve súlyosbodó állapotra utaló jelek, valamint nagy kockázatú HPV pozitív (hrHPV+) eredmény esetében a szövettani vizsgálat szükségessége is felmerülhet." Fontosnak tartom elmondani, hogy most is, valamint az 1 évvel ezelőtti rákszűrésen is találtak egy méhszájsebet (A 11-nél). Tavaly véreztem is, mielőtt elmentem orvoshoz, és kiderült a méhszájseb. A tavalyi rákszűrésem negatív lett, viszont a következő szerepel rajta: Kenet minősége: Megfelelő, értékelhető, de: -transzformációs zóna sejtjei vannak -cytolysis / autolysis -zavaró mértékű nyák. Akkor azt mondták, hogy ezzel nem kell foglalkozni, nem problémás, viszont a jelenlegi rákszűrésem eredményéből nem arra vélek következtetni, hogy jó irányba haladna bármi is. Ez azért is kétes számomra, mivel a jelenlegi orvosom azt tanácsolta, hogy akkor kezdjem el a regeneráló kúrát, amennyiben a tavalyi rákszűrésem negatív volt. Doktor Úr szerint kezdjem el a kúrát, vagy kérjek HPV szűrést? Aggódom, hogy nem csak egy gyulladásról van szó. A rákszűrés eredménye alapján javasolt kezelések között az orvosom nem tért ki arra, hogy van-e bármilyen teendő a méhszájsebemmel kapcsolatban, ugyanis a vizsgálat során beszélgettünk erről, és abban maradtunk, hogy az esetleges teendőket hagyjuk a rákszűrés eredményének függvényében. Kicsit megijedtem az eredmények miatt, ugyanis dédnagymamám méhdaganat miatt halt meg. Mit gondol erről Doktor Úr? Továbbá még azt szeretném kérdezni Doktor Úrtól, hogy amennyiben elmegyek HPV szűrésre, és pozitív lesz, a páromnak van-e valamilyen teendője? Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Tekse István válasza a CIN I témában

        Kedves Kérdező! Teljesen egyetértek a kolléga javaslatával. HPV szűrés történhet, de konzekvenciája igazán nincs, mindenképpp javasolt erősebb immunrendszer erősítés. Ha megnyugvást szeretne CinTec vizsgálat javasolt, amely kimutatja van-e kóros irányba menő folyamat a méhnyak sejtjeiben. Üdvözlettel Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu


        Dr. Tekse István
        Szülész-nőgyógyász
        TervezettBaba szakértő
        Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Tekse István
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. október 22., 20:04; Megválaszolva: 2018. október 23., 09:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: