Leukoplakia

Tisztelt Doktor Úr! 2, 5 év után tegnap méhnyakrákszűrésen vettem részt. A vizsgálathoz kolposzkópia is tartozott (korábbi rákszűréseken nem emlékszem ilyenre) , mely során a következőt találták: "A külső mégszájnál 12 és 6 óra között finom leukoplakia." A doktornő szerint a citologia eredményétől függ, hogy kell-e kezdeni vele valamit, én viszont nagyon megijedtem, mert ha jól tudom, ez rákmegelőző állapotnak is minősül (het) . Mivel még nem voltam kolposzkópián, lehetséges, hogy már évek óta ott van? Mennyi az esélye, hogy rákká alakul? Az eddigi rákszűréseim eredményei jók voltak, semmi tünetem nincs jelenleg, viszont az elmúlt években elég sűrűn észleltem hüvelygombára/hüvelygyulladásra utaló jeleket, bár egy vizsgálat sem mutatott ki semmit, maximum hüvelyflóra felborulását. Ezektől is kialakulhatott a leukoplakia? 4 hét múlva kell visszamennem az eredményért, addig rosszabbodhat a helyzet? Válaszát előre is köszönöm: Edit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza leukoplakia témában

Kedves Kérdező! Mielőtt a mikroszkópos, méhszájról vett kenet vizsgálata általánossá vált, a kb. 16-szoros nagyítással a kolposzkóppal volt fontos és lehető a méhszáj hámelváltozásainak korai szűrése. elvben kiegészítő vizsgálatként ma is használandó, de mivel a 6-800 szoros nagyítású mikroszkópős kenetvizsgálat pontosabb, a szakma szereti kihagyni a kolposzkópos lépést. A kolposzkóp, ha nem is olyan érzékeny kis eltérésekre, de azonnali választ ad és ezt kötelezően tisztázni kell citológiával. A leucoplakia megvastagodott egyszerű hám regeneráció, sérüléstől, leggyakrabban a hám kórokozó egyszerű gyulladásától van a citológia pontosan tisztázza. A jobb hámgyógyulás és ellenálló képesség biológiai maximumát recept nélkül kapható bármely hüvelyi protexin néhány napig naponta, majd évekig hetente egy felhelyezésével érheti el. A következő kolposzkópos kép és a citológia is negatív lesz. Ne szorongjon!

Kérdés: 2018. június 09., 14:03; Megválaszolva: 2018. június 13., 09:58
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam