Küret vagy nem

Tisztelt Doktor úr! 43 éves vagyok, párommal a két nagyobb gyerek mellé, (első házasságomból)szeretnénk egy babát. Kb.fél éve. Ezt megelőzően egy éve volt egy abortuszom. Különböző hormonvizsgálatokat végeztek el nálam, amelyek közül a progesteron szint volt egy kicsit alacsonyabb, más eltérés nem mutatkozott.Évek óta van egy 20mm kifelenövő miómám. A prgesteron szint emelésére kaptam kb 3 hónapja progesterone exetill tablettát, amit addig kellett szednem míg meg nem jött. Ekkor viszont a szokásosnál gyengébben menstruáltam és rosszul voltam. Egyébként napra pontosan szokott megjönni, és a peteérésem is kimutatható volt Uh-val, illetve az otthoni ovulációs tesztek az lh csúcsot kimutatták. Az elmúlt hónap duphastonet kaptam, amitől nem voltam rosszul. Sajnos az múlt hónapban az uh vizsgálat azt mutatta ki, hogy a méhnyálkahártyám 15mm közvetlenül ovuláció előtt, ezért küretet javasoltak. Tanácstalan vagyok, hová fordulhatnék, tényleg a küret a megoldás? Lehet, hogy a progesteron exetiltől " vastagodott" meg. Válaszát köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza méhnyálkahártya témában

Tisztelt Hölgyem!

A 15 mm-s nyálkahártya esetén / még ha a számitott ovulatió előtt is történt az UH vizsgálat / nem árt végezni reggeli első vizeletből egy terhességi tesztet. Az iniciális petezsák ugyanis csak a 3-4. héten kezd megjelenni az UH képen, addig csak egy erősen megvastagodott nyálkahártyát észlel a vizsgáló.

Amennyiben a teszt negativ, valóban mérlegelendő a curettage, melynek során nemcsak a megvastagodott nyálkahártya lesz eltávolitva, de az anyag szövettani vizsgálata is számos kérdésre adhat választ a jövőt illetően.

Tekintettel a 43 évre minden további lépést alaposan beszéljen meg kezelőorvosával, hogy a babaproject minél előbb sikerüljön.

A kifele növő myoma- mivel nem érinti a méh üregét nem lehet akadály.

Üdvözlettel: dr.Kiss

Kérdés: 2017. február 22., 10:04; Megválaszolva: 2017. február 26., 09:45
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Daganat vagy más?
Tisztelt Hölgyem/Uram! Ma voltam nőgyógyászati ultrahangon. Lelet: A méhtest 42 mm átmérőjű. A méh homogén strukturájú. A méhnyálkahártya...
Vastag méhnyálkahártya milyen...
Tisztelt Doktor úr/nő! Nemvárt menszesz előtt 24 mm volt a méhnyálkahártyám a nőgyógyász azt mondta hogy lehetséges terhesség viszont nem lát...
Nőgyógyászat - Endomerium
Tisztelt Doktor Úr! Lehet, hogy a kérdésemet fúrtsálja, de muszáj feltennem. Egy hónappal ezelőtt megismerkedtem a Barátommal és egy idő után...
Méhnyálkahártya vastagsága
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 15 napja volt egy vetélésem 7 hetes terhesen, mely vérzéssel kezdődött (első terhesség) és műszeresen kellett...
Mitől lehet méhnyálkahártya...
október 12.én 8 mmes volt a nyálkahártyám, volt egy 12mmes laza falú tüszőm is, most november 16án visszamentem uh-ra mert se baba se menstruáció...