3 hétig bent felejtett tampon után Betadine kúra, pajzsimirigy alulműködés mellett

Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten a nőgyógyászomhoz fordultam, egyrészt laborleletekkel kontrollra, másrészt mert megjelent egy panaszom, miszerint a hüvelyváladék kellemetlen szagúvá vált. A vizsgálat során kiderült, hogy a legutóbbi menstruációm alatt valahogy felcsúszott és bent maradt egy tampon a hüvelyben, ez kb. 2, 5 hetet jelent. Teljesen lesokkolt a dolog, egyrészt már nagyjából 10 éve használok tampont és odafigyelek rá, hogy rendszeresem cseréljem, nem tartom magam igénytelennek (a nőgyógyász reakciójából ítélve, ő igen...). Másrészt ebben az időben is éltünk nemi életet a barátommal, és csak a kellemetlen szag tűnt fel egy idő után. Konkrétan elsírtam magam a rendelőben, mert tudom, hogy ez nagyon veszélyes tud lenni. Az orvos Betadine hüvelykúpot írt fel, és azt mondta, hogy mind a 14 darabot használjam el a következő két hétben. Eddig 4 kúpot használtam el, és most kisebb vérzést tapasztaltam, de ez még nem a menstruáció. A pajzsmirigy alulműködésemre másfél éve szedek 75 mikrogram Letroxot, a TSH szintem emiatt visszacsökkent 1 mIU/l-re, és aggaszt, hogy a kúp jódtartalma nem fogja-e annyira lecsökkenteni a pajzsmirigy hormont, hogy túlműködésem lesz? Esetleg addig kisebb adag gyógyszert szedjek? Természetesen kíváncsi lennék arra is, hogy lehet-e valamilyen következménye a kezelés ellenére annak, hogy ilyen sokáig bent volt a tampon? Normális a kis mennyiségű vérzés? Valamint, hogy érdemes-e a kezelés után valamilyen probiotikumos kúrát is végigcsinálni a hüvelyflóra érdekében? Előre is köszönöm a választ!

† Dr. Szalóczy Péter válasza Bentfelejtett tampon témában

Kedves Kérdező! Nem katasztrofális a kellemetlen tünetű baj. Mással is előfordult már., De pajzsmirigy beteg ne használjon jód tartalmú gyógyszert, még felületen sem, mert kis rész felszívódik a keringésbe és megváltoztatja a gyógyszeresen egyensúlyozott jódanyagcserét. Javasolnám, hogy hagyja el a további Betadint. A tampon miatt pangó váladék kiváló bacitanya volt a bűzös váladékkal. Írasson fel 10 darab CNS hüvelykúpot, esténkén nem vérző menzesznapon helyezzen fel 1-1 darabot magasra, ha belejönne a menszesz, azok a napok kihagyandók, utánafolytatandó. Érdemes lenne a kúpkúra végén le3galább egyszer a felhelyezett kúp után 2-3 órával együtt lenni a partner tökéletes és egyszerű bekenődése érdekében a visszaoltás elkerülésére. A lényeg, hogy a teljesen tönkretett védő tejsav baktériumokat azonnal vissza kell telepíteni a hüvely védelmére, ezért a kúpkúra vége után másnaptól használni kell egy hüvelyi protexint, néhány napig naponta, majd hosszú távon hetente egyszer. A vérzés spontán el fog múlni.

Megválaszolva: 2016. június 15.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Canesten kombi terhesség alatt
Csiklófájdalom
HPV fertőzés kezelése
Klion D 100 csere
Érthetetlen citológia
Loop konizácio