fogamzásgátló-menstruáció

Jó napot Doktor Úr! Alig több mint három hónapja szedek fogamzásgátlót, Zoely-vel kezdtem, de három hónap után áttértem az Altforalle-re, mert elvileg a Zoley-t kivonták a forgalomból. Mindig rendszeresen szedem, de most (a levél második hetén) kimaradt egy, illetve 13, 5 óra késéssel pótoltam, és ugyan azon a napon szokás szerint este kilenckor is bevettem a következőt. Közben megjött a menstruációm, aminek egyébként még két hét múlva kellene. Ez nagy probléma? Szedjem tovább rendesen a gyógyszert, csak a gyógyszer helytelen szedése zavarta meg a ciklusomat? Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Kiss György válasza fogamzásgátló-menstruáció témában

Tisztelt Hölgyem!

Nagyon helyesen tette, hogy a hiányzó gyógyszert pótolta és főleg azt, hogy továbbra is szedi a tablettát.

A fogamzásgátlókkal mesterséges hormonszint jön létre a vérben, ami felfüggeszti a petefészkekben a petesejt érését.

Igyekeznek ezt a lehető legalacsonyabb, de még hatásos hormonbevitellel elérni, igy érthető, hogy ha 1 -2 tabletta kimarad, csökken a vér hormonszintje, a méhnyálkahártya azonnnal leválik és vérzés jelentkezhet.

Ez történt Önnél is az előzőkben.

Még egy tanács a jövőre nézve: a megkezdett levelet végig kell szedni, mert a gyógyszer önkényes abbahagyása csak ronthat a helyzeten.

Üdvözlettel: dr. Kiss.

PS: szedje tovább a gyógyszert és a helytelen szedés zavarta meg a ciklust

Kérdés: 2016. február 22., 14:47 ;Megválaszolva: 2016. február 22., 18:50
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mellfájdalom lehet mozgásszervi ok
Mestruáció
Változókor, égető érzés...
Nem hat a gyógyszer?
Alkalmi kis adag béta...